I ove godine,  Legrad je bio jedan od domaćina Međunarodnog festivala folklora "Iz bakine škrinje", koji okuplja folkloraše iz Hrvatske i zemalja Europe.

Tijekom Festivala posjetiteljima se prezentiraju raskoš i bogatstvo tradicijske kulture našeg područja, odnosno narodnih nošnji, pjesama, plesova i običaja Podravine i Prigorja, ali i naših bližih i daljnjih susjeda. Posebna vrijednost ove manifestacije je  i okupljanje velikog broja izvođača koji se kroz suradnju zbližavaju, brišu granice i slave različitosti koje ih povezuju kroz glazbu i ples. što je univerzalni jezik prepoznatljiv svima.

Njegovanje kulturne baštine duboko je utkano u hrvatsku tradiciju iz generacije u generaciju. Pitomi podravski i prigorski kraj tu tradiciju s ponosom nosi desetljećima i stoljećima i koju je moguće vidjeti i doživjeti kroz rad brojnih ustanova, udruga, umjetnika i svih onih koji čuvaju baštinu od zuba vremena. Međunarodni festival folklora "Iz bakine škrinje" upravo je ta nit vodilja koja ne samo da čuva, već i razvija bogatstvo naših krajeva.

Festival se održava već 15 godina, a Legrad je domaćin treću godinu. Posjetitelji su dva dana mogli uživati u plesovima koji su predstavljali: Folklorni ansambl Koprivnica, Foklorna skupina KUD-a Cirkulane Slovenija, KUD Preporod Dugo Selo, Folklorno društvo Umag, Hrvatsko KUD Valpovo 1905, Folklorni umjetnički ansambl Ukrajine "Plesni ansambl Radist", KUD Donji Vidovec, KUD Stubica, Folklorna grupa Stalnost Čajta Austrija i KUD Orljava Pleternica.

Program Dani kulturne baštine ima za cilj staviti naglasak na vrijednosti i bogatstvo koje su nam u naslijeđe ostavili naši preci. Kulturna baština ima univerzalnu vrijednost za nas kao individue, kao zajednicu i cjelokupno društvo. Važno je čuvati ju i prenositi na mlađe naraštaje. Iako kulturnu baštinu povezujemo s nečim iz prošlosti, ona ima važnu ulogu i u gradnji naše budućnosti. Tradicijska kulturna budućnost je naše kulture i onoliko koliko jedan narod poznaje, poštuje i ulaže u svoju kulturu, u toj će mjeri egzistirati čuvajući svoj lokalni i nacionalni identitet. Kultura obogaćuje duh, zbližava ljude i briše sve granice.

Zahvaljujemo se svima što su upriličili Festival te svima nama omogućili da ponovno uživamo u ljepoti tradicijske kulture i spletovima pomno odabranih koreografija.

 

Comments are disabled.