Slika 1. - Legrad, Halasz Csarda

Stanovnici Općina koji žive uz područje rijeke Drave nažalost svjedočili su rekordnim vodostajima rijeke Drave  i pritoka, koja je u nekim trenutcima sa 616 centimetra, dakle gotovo za pola metra premašila najviše povijesne vrijednosti iz 1972. godine kada je Drava dosegla 578 centimetara. Unatoč izvanrednim mjerama od poplave i svim poduzetim aktivnostima, na mnogim mjestima je nakon spajanja vodenog sliva Mure i Drave bilo nemoguće u potpunosti zapriječiti dotok enormnih količina vode koje su u nekim dijelovima Općina uz Dravu, Legradu, zatim na jezeru Šoderica te nizvodno uz Dravu prouzročile ogromnu štetu u najvećoj poplavi koja je u zadnja dva desetljeća zahvatila Koprivničko-križevačku županiju, računajući i poplavu iz 2014. godine.

 

Teška situacija posebno je bila na jezeru Šoderica gdje je vodena bujica i dotok iz rijeke Drave prouzročio golemu štetu na infrastrukturi i privatnim objektima.

Na terenu je zbog toga tijekom dana bilo angažirano preko 500 ljudi, od operativnih snaga i žurnih službi od čega oko 200 vatrogasaca, djelatnika Hrvatskih voda, pripadnika civilne zaštite, HGSS-a, građevinskih tvrtki, djelatnika Hrvatskih šuma, policijskih službenika te brojnog civilnog stanovništva, volontera i članova različitih lokalnih udruga, koji su zajednički u koordinaciji s načelnicima Općina, zapovjednicima na terenu te Županijskim stožerom CZ dali sve od sebe kako bi se područje obranilo od poplava.

 

 

Velika materijalna šteta na imovini će se tek utvrditi, no ono što se pokazalo na terenu jest činjenica da sustav civilne zaštite sa svim operativnim snagama i žurnim službama u najtežim situacijama daje svoj maksimum. Prirodna nepogoda koja je pogodila brojne Općine i naselja uz tok rijeke Drave ujedinila je stanovništvo koje je puna tri dana i noći nadljudskim naporima branilo kuće od vodene bujice. U zajedništvu s pripadnicima žurnih službi sustava civilne zaštite i u sinergiji s lokalnom zajednicom i regionalnom samoupravom uistinu se može učiniti puno, bez obzira koliko priroda bila neumoljiva.

Općina Legrad još jednom koristi priliku kako bi zahvalila svim operativnim snagama i žurnim službama sustava – profesionalnim i dobrovoljnim vatrogascima, djelatnicima Hrvatskih voda, pripadnicima civilne zaštite, članovima HGSS-a,  građevinskim tvrtkama koje su ustupile mehanizaciju i materijal, djelatnicima Hrvatskih šuma, načelnicima Općina i načelnicima lokalnih stožera civilne zaštite te napose brojnom civilnom stanovništvu, volonterima i članovima svih lokalnih udruga koji su zajedničkim snagama pomogli da prebrodimo ovu kriznu situaciju.

 

 

Comments are disabled.