U subotu 29. listopada zajedničkim snagama legradskih umjetnika oslikana je i uređena autobusna čekaonica na samom ulazu u Legrad, u Židovarošu, takozvana postaja Texas.

Globalni projekt Street Art, je postao dio svakodnevnice, ne samo velikih urbanih sredina i getoa širom zapadnih zemalja, nego je odavno prisutan na hrvatskoj sceni. Radi se o umjetničkom izražavanju, koje podrazumijeva uljepšavanje mnogih derutnih objekata i daje sasvim drugačiju sliku mnogim zgradama, zidovima, javnim ustanovama i slično.

Legradska ekipa Street Art umjetnika predvođena Gordanom Cvetnićem, alias Samir Utegurovich, organizator je i umjetničkog uljepšavanja u dva najveća projekta u Koprivnici ( Kolodvorska ulica i Komunalac ), a za tu svrhu, letjelo se i iz Velike Britanije, kao i obližnjih zemalja. Osim već poznatog privatnog projekta Graffiti Ranch, došao je na red i javni prostor, ne baš reprezentativan, ali važan, jer je prvi Street Art projekt u suradnji s Općinom Legrad. U brzinskom oslikavanju i privođenju svrsi autobusne čekaone na ulazu u Legrad, u Židovarošu ( postaja Texas ), sudjelovali su na neposredan ili posredan način u smislu logistike i druge potpore, Vlado Lovrinović, Nikolina Cvetnić, Vesna Vugrač, Vladimir Sabolić, Nikola Polančec, Marko Kuzmić, Boris Kovač i Krešo Goca. Čekaonu su u tehnici akrila i grafiti spreja oslikali Ana Holcman, Dino Cvetinić, Vinko Habek i Zoran Ivić. Jedan dio čekaone posvećen je legendarnom vozaču autobusa Ivanu Vidoviću-Paradajzeku iz Svete Marije, koji djecu iz naše općine, već desetljećima, sigurno vozi i vraća iz srednjih škola u Koprivnici. Sve je provedeno pod organizacijskom paskom Gordana Cvetnića.

Bit Street Arta u našoj općini je uključiti i zainteresirane mlade snage, da svoje slobodno vrijeme provedu u umjetničkom druženju Street Art kulture, koja osim grafitiranja, oslikavanja i drugih vidova vizualne umjetnosti, sadrži i glazbenu scenu, kao i učenje od svjetski renomiranih Street Art umjetnika poput čestog gosta u Legradu, Lunara, zagrebačke, slavonske i prekogranične scene. To se može ostvariti samo uz pomoć Općine Legrad koja podržava ovakve umjetničke projekte.

Fotografije snimio: Gordan Cvetnić (Samir Utegurovich)

Comments are disabled.