Nastavljajući tradiciju njegovanja i popularizacije povijesnih vrijednosti, Povijesno društvo Koprivnica, prošli petak, 5. svibnja, organiziralo je predstavljanje kulturne baštine Općine Legrad. U dvorani koprivničkog Doma mladih brojne posjetitelje pozdravila je predsjednica Povijesnog društva Ružica Špoljar, a prigodnim riječima obratili su se i dožupan Ivan Pal te načelnik Općine Legrad, Ivan Sabolić.
Legrad je danas malo mjesto no u pisanim dokumentima spominje se od 13...84. godine. U XV. stoljeću dobio je status trgovišta, a od 1610. Godine ima i svoj grb. Mjesto koje je 1698. godine imalo oko 2700 stanovnika, otprilike toliko ima i danas.
Na predstavljanju je o gospodarskom životu u Legradu kroz povijest govorio načelnik Općine, politolog Ivan Sabolić. Arheološke nalaze na području općine predstavio je arheolog Robert Čimin, a izložene su i vitrine s arheološkim predmetima iz zbirke obitelji Zvijerac o kojima se govorilo: srednjovjekovna kaciga s verižnjačom i alanski kratki mač. Akademik Dragutin Feletar govorio je o Legradu u doba Zrinskih, a povjesničar prof. dr. sc. Hrvoje Petrić predstavio je Legrad u 18. I 19. stoljeću. Sakralnu i profanu arhitekturu Legrada detaljno je opisala i predstavila povjesničarka umjetnosti Helena Kušenić, a o sačuvanim običajima posjetitelji su slušali etnologinju Vesnu Peršić Kovač. Povjesničar umjetnosti Marijan Špoljar govorio je o izložbi slika legradskog akademskog slikara Tonija Franovića koje su uljepšale prostor dvorane, a u glazbenom dijelu programa nastupile su članice i članovi KUD-a Zrin.
Ova kulturna manifestacija održana je pod pokroviteljstvom Općine Legrad i Koprivničko-križevačke županije, a posjetitelji su imali prilike kušati slastice koje su pripremile članice Udruga žena Legrad, Kutnjak i Podravska Selnica.

Izvor teksta i fotografija: Povijesno Društvo Koprivnica

https://www.facebook.com/Povijesno-Društvo-Koprivnica-1383094961989997/?fref=ts

 

Comments are disabled.