Starija skupina učenika „Ekića“ (Nika Šenji, Dora Gabaj, Melani Slaviček i Vinko Baranašić) protekli je vikend sudjelovala na nacionalnom susretu „Dani baštine i turizma za mlade“ i 12. nacionalnoj smotri turističke kulture na Hvaru od 18. – 20.10 2019. u okviru projekta „Mladi, baština i turizam“ pod mentorstvom učiteljice Tamare Marcinjaš.

Smotru organizira Ured državne uprave Splitsko-dalmatinske županije, Opservatorij kulturnih politika Split i Osnovna škola Hvar pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora.

Učenici Ekići ove su godine sudjelovali na smotri turističke kulture četvrti put, ovaj put pozvani kao gosti i partneri u projektu Turističke lukture.

Ravnateljica Osnovne škole Hvar već je prošle godine istaknula želju za suradnjom svoje škole  s Osnovnom školom Legrad što je ovim susretom definirano i utvrđeno.

Ova suradnja obogatit će rad naših učenika i pružiti im nove mogućnosti upoznavanja svoje domovine i njene baštine.

Smotru je otvorila dr.sc. Nansi Ivanišević, predstojnica Ureda državne uprave Splitsko-dalmatinske županije, mnogima poznata kao nekadašnja ministrica prosvjete, koja je ujedno i glavni organizator i idejni začetnik Turističke kulture.

Uz dr.sc. Nansi, prigodne govore održali su ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr.sc. Dubravka Brezak Stamać te viši savjetnici AZZO-a za građanski odgoj Tomislav Ogrinšak i Nevenka Jelačić Lončarić.

Povodom Europske godine kulturne baštine savjetnici za odgoj i obrazovanje  organizirali su 18. listopada stručni skup Suvremeni pristupi učenju i poučavanju na kojem je sudjelovala i ravnateljica AZZO-a, a kojem je prisustvovala učiteljica mentorica naše škole Tamara Marcinjaš.

Učenici „Ekići“ na smotri su predstavili svoj projekt na temu „Kako su liječili naši stari“ pod naslovom „Narodna ljekarna“ kojim su osmislili prodajni prostor narodnih ljekovitih pripravaka u Legradu.

Prilikom podjele zahvalnica i zatvaranja smotre, organizatorica dr.sc. Nansi Ivanišević istaknula je kako su je legradski učenici dosadašnjim sudjelovanjem  najviše oduševili  ne samo svojim izlaganjem već i odabirom tema te njihovom razradom ali i suradničkim odnosom učenika, učiteljice i roditelja koji učenike uvijek prate i podržavaju njihov rad.

U predstvljanju naših učenika također je nepomenuto kako ime Ekići više nije samo naziv za izvannastavnu aktivnost već je sinonim za izvrsnost te označava one koji mogu, žele i znaju više i bolje.

U vrijeme prezentacija, na gradskoj rivi ispred zgrade Arsenala održana je zavičajna izložba svake škole sudionika. Legradska škola svoj je Legrad, ali i susjednu Koprivnicu te Koprivničko-križevačku županiju predstavila velikim brojem ljekovitih domaćih pripravaka koje su Ekići pripremili sa svojim roditeljima ali i onima koje su im donirali domaći OPG-ovi i TZ Koprivnica. Bio je tu pregršt domaćih rakija s različitim biljem, pekmeza, pripravaka od propolisa i meda, čajeva, ali i domaćih kolača i ostale hrane koju su turisti, ali i sami hvarani, mogli degustirati. Ne čudi stoga velika gužva ispred legradskog stola.

Organizatori su za učenike osigurali smještaj u jednom od najljepših hotela, hotelu Amfora s pet zvjezdica što je učenicima boravak na Hvaru učinilo još ljepšim.

Ekići i njihova mentorica najljepše se zahvaljuju na donacijama Općini Legrad, OPG-u Baranašić, TZ Središnja Podravina, TZ Koprivnica, Pletarstvu Legrad, Branki Habek,  OPG-u g. Dinhofa, obiteljima Habek, Šenji, Baranašić i Gabaj te svima drugima  koji su svojim doprinosom omogućili da se ovo putovanje ostvari te da predstavljanje Legrada bude što kvalitetnije.

 

Comments are disabled.