Ove godine smo unatoč COVID-u 19 uspjeli okupiti partnere i prijatelje iz 10 zemalja i 22 zajednice kroz projekat „12. Europski piknik“ koji je sufinanciran u iznosu od 25.000 € kroz program Europa za građane čiji je vodeći partner i organizator Općina Legrad, a ostali partneri koji su sudjelovali na projektu su Općine Ortilos, Zakany, Zakanyfalu, Szepetnek, Felsonyek (Mađarska), Bitola (Sjeverna Makedonija), Cierna Voda, Vrakun, Cervenik, Kalnica (Slovačka), Brezova (Češka), Auseu, Vadu Crisului, Culciu Mare (Rumunjska), Kastl (Njemačka), Nikinci (Srbija), Altopiano della Vigolana (Italija), Zlotorya (Poljska), Dobrovnik (Slovenija), Stolac (BiH) i Vila Boa do Bispo (Portugal). Susret je trajao 3 dana, od 6. do 8. kolovoza 2021. Kroz ta tri dana održana su predavanja i raspravljalo se o uvijek aktualnim temama EU – multikulturalnosti, demokraciji i ljudskim pravima, te su ozbiljne teme upotpunjene multikulturalnim izvedbama tradicionalnih plesova i pjesama i kuhanjem tradicionalnih jela.

Petak, 6. kolovoza, je obilježila svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Legrad tijekom koje su podijeljena javna priznanja i to dvije Zlatne plakete „Grb Općine Legrad“ dr.med. Zlati Trnski-Sabolić za djelovanje u području zdravstva i provođenju i održavanju zaštite na području Općine Legrad te Tamari Marcinjaš, učiteljici, za osobite uspjehe u razvoju odgoja i obrazovanja u Osnovnoj školi Legrad. Javno priznanje Povelja Općine Legrad primila je Zdravstvena ustanova ljekarna Horvat za usluge u zaštiti zdravlja i uspjehe u poslovanju u području zaštite zdravlja i skrbi o zdravlju. Također, tom prilikom je potpisan i Sporazum o bratimljenju između Općine Legrad i Civilne župe Vila Boa Do Bispo (Portugalska Republika).

Nakon svečane sjednice održana su predavanja o multikulturalnosti te diskusija nakon koje je slijedila večera te druženje.

Subota je započela raznim aktivnostima - tradicionalnim ribičkim natjecanjem „Leskov prot“ u kojem je sudjelovalo 15 ekipa i rafting spustom rijekom Dravom od Donje Dubrave do Halasz Csarde u Legradu.

Svečani mimohod u kojem su sudjelovale sve gostujuće općine iz inozemstva započeo je u 11 sati nakon čega je slijedilo već tradicionalno kulinarsko natjecanje u parku gdje su se mogle kušati tradicionalne lokalne delikatese svih sudionika ovogodišnjeg Europskog piknika. Udruga mladih Legrad je kuhala grah, LU "Kuna" Legrad je kuhala paprikaš a članovi ŠRK "Smuđ" Legrad su pekli ribe kojima su svi posjetitelji bili oduševljeni. Istovremeno se u parku održavao i kulturno-umjetnički program u kojem je sudjelovao velik broj zemlja pa su se tako mogle na pozornici čuti tradicionalne mađarske i hrvatske pjesme i vidjeti tradicionalni češki i rumunjski plesovi. Otvoreni su bili i Vatrogasni muzej u Legradu i Legradska hiža a u hodniku stare škole se mogla pogledati dostignuća košarkaškog kluba „DHPG“ Drnje koji su ujedno i organizirali street ball turnir za djecu ispred stare škole u centru Legrada. Razmijenjeni su bili i pokloni između načelnika partnerskih općina i proglašeni su bili pobjednici ribolovnog natjecanja - 1. mjesto je osvojio ŠRK "Štuka" Torčec, 2. mjesto je osvojio ŠRK "Som" Kotoriba a 3. mjesto je osvojio ŠRK "Smuđ" Legrad (ekipa 2).

U 20 sati na Fizešu kod bušotine se mogla vidjeti vatrogasna vježba spašavanja osobe zatočene u vozilu, izvlačena osobe zarobljene ispod vozila i lokaliziranja potencijalnog zapaljenja plinske bušotine.

Kao završetak aktivnog dana, na Fizešu je održan koncert Učiteljica i malo poslije ponoći su posjetitelji uživali u vatrometu.

Nedjelju su obilježili rastanci od novih i starih prijatelja te riječi hvale svih posjetitelja koje su Legrađani srdačno prihvatili i udomaćili, ljudi bez kojih ovaj događaj ne bi bilo moguće uspješno provesti. Tako se zahvaljujemo svim članovima KUD-a Zrin,Udruge žena Legrad, Udruge žena Selnica Podravska i Udruge žena Kutnjak-Antolovec, VZO Legrad, Udruge mladih Legrad, ŠRK "Smuđ" Legrad, LU „Kuna“ Legrad koji su svi zajedno omogućili da se posjetitelji osjećaju sigurno, nahranjeno i veselo te se raduju ponovnom dolasku u Legrad.

Comments are disabled.