U svibnju ove godine kulturno-umjetničko društvo ˝Zrin˝ Legrad izabrano je od strane stručnog žirija da predstavlja Koprivničko-križevačku županiju na 53. Vinkovačkim jesenima koje su službeno trajale od 07.09. – 16.09.2018.

Glavni dio najveće manifestacije izvornog folklora u Hrvatskoj održao se od 15.-16. rujna kada smo i mi imali čast sudjelovati. U subotu oko 20h počeo je prvi dio nastupa, koji će biti emitiran u glavnoj emisiji o Vinkovačkim jesenima, gdje je nastupalo 14 društava iz cijele Hrvataske. Veliko zadovoljstvo, veselje i ponos mogao se vidjeti na licima legradskih plesača i svirača koji su nastup odradili vrhunski. Nakon nastupa ugostio nas je KUD ˝Grančica˝ iz Đeletovaca koji su nam ujedno osigurali prenoćište u svojim domovima.

Nedjeljno jutro započelo nam je jako rano. Iz Đeletovaca smo krenuli u Vinkovce, progurali se do centra grada te se smjestili na svoje 10.mjesto u svečanom mimohodu. Vinkovačkim ulicama i trgovima prešlo je više od 4.500 članova iz 76 folklorne skupine, 30 konjskih zaprega i 20 jahača. Svečani mimohod najposjećenija je i najspektakularnija priredba Vinkovačkih jeseni koju svake godine prati nekoliko desetaka tisuća posjetitelja. Predsjednik vlade Andrej Plenković pozivom da krene svečani mimohod istaknuo je kako su Vinkovačke jeseni za sve nas prilika da predstavimo i osvijestimo našu tradiciju, kulturu, baštinu i vjeru. Mimohod se nakon prelaska preko glavne pozornice na Trgu bana Josipa Šokčevića nastavio prema stadionu gdje je veći dio sudionika otplesao najveće Šokačko kolo. Drugi dio sudionika ove manifestacije ostao je nastupati na trgu, dok smo mi ostatak dana proveli kod svojih domaćina u Đeletovcima na ručku i ugodnom druženju. Međusobno smo razmijenili znanja i svoju tradiciju, naučili jedni druge najpoznatijim tradicionalnim pjesmama i plesovima, razgovarali o običajima i strukturi mjesta u kojem živimo.

Osobito dirljiv trenutak bio je tokom mimohoda kada smo prolazeći ulicama u gomili svih posjetitelja ugledali naše sumještane Općine Legrad.  Zahvaljujemo Općini Legrad na susretljivosti što ja angažirala i pozvala sve zainteresirane da pođu u Vinkovce na jednodnevni izlet kao podrška cijelom društvu.

Nakon našeg prvog posjeta Vinkovačkim jesenima vraćamo se svojim kućama puni dojmova i već planiramo naše zajedničko okupljanje s KUD-om ˝Grančica˝ u Legradu te se nadamo da ćemo još koji put posjetiti Vinkovačke jeseni.

Potpredsjednica Suzana Dimač

 

 

Comments are disabled.