Obavještavamo cijenjeno građanstvo da je na području jezera Šoderica protekli tjedan pronađeno više leševa labudova. Na prvom pronađenom lešu utvrđen je virus ptičje gripe H5N8, a ostali leševi su još na analizi.

Da bi se spriječila panika i širenje zaraze sastao se županijski Stožer za zaštitu i spašavanje, te donio slijedeće zaključke:

Nakon današnje službene potvrde Centra za veterinarstvo odnosno Centra za peradarstvo pozitivnog nalaza na ptičju gripu podtip H5N8 županijski Stožer za civilnu zaštitu održao je izvanrednu operativnu sjednicu.

Na sjednici je data kronologija događanja od 10. siječnja kada je pronađena prva uginula divlja životinja odnosno labud na jezeru Šoderica do danas kad ih je pronađeno ukupno 11.  Svi labudovi poslani su na analizu u Centar za peradarstvo, no u ovom trenutku stigao je prvi virusološki nalaz koji potvrđuje ptičju gripu koja NIJE OPASNA ZA LJUDE, VEĆ ZA DOMAĆE ŽIVOTINJE!

Obzirom da je vrijeme preleta ptica, a upravo su vodene ptice prijenosnici virusa,  Veterinarska  inspekcija apelira na vlasnike domaćih životinja odnosno peradi da drže perad u zatvorenom prostoru i pridržavaju se Odluke Ministarstva poljoprivrede kako bi se spriječilo daljnje širenje infekcije.

Iz nadležnog Ministarstva napominju kako je riječ o vrlo zaraznoj virusnoj bolesti peradi i drugih ptica, a infekcija se širi preko iscjetka dišnog trakta, izmetom ili lešinama uginulih ptica. Isto tako, riječ je o soju virusa koji NIKADA NIJE uzrokovao bolest kod ljudi, stoga zdravlje ljudi nije ugroženo.

U ovom trenutku Ministarstvo poljoprivrede je obaviješteno o pozitivnom nalazu na području Županije i očekuje se naputak Ministarstva o daljnjem postupanju odnosno o eventualnom proglašenju ugroženog područja u okruženju od 3 km od zaraženog područja.

Kako bi se smanjilo širenje infekcije Stožer civilne zaštite Koprivničko – križevačke županije donio je sljedeće PREPORUKE:

  • GRAĐANIMA – zatvaranje peradi u nastambe; ne dolaziti (posebno s djecom) na zaraženo područje i hraniti labudove; svaku sumnju odnosno uginuće peradi (naglo ugibanje u roku 24 sata) prijaviti veterinarskoj inspekciji,
  • KOMUNALNIM REDARIMA – pojačano praćenje stanja na terenu odnosno općina oko Šoderice, a posebno nakon topljenja snijega,
  • LOVAČKIM UDRUGAMA – ograničenje lova na zaraženom području,
  • MEDIJIMA – ne ulaziti u zaraženo područje

Svaki ulazak u zaraženo područje zahtijeva dezinfekciju odjeće, obuće i vozila kako bi se spriječilo indirektno širenje virusa u domaćinstva.

Obzirom na učestale upite novinara o novonastaloj situaciji, Stožer je zauzeo zajednički stav kako će se sve nove i pravovaljane informacije i obavijesti stanovnicima Koprivničko – križevačke županije dostavljati isključivo putem službenih stranica Županije: www.kckzz.hr odnosno Službe ureda župana.

 

Comments are disabled.