Dana 14. lipnja 2019. godine svečanom sjednicom Općinskog vijeća otvoreni su dani Općine Legrad i projekt „Legrad International Forum“, sufinanciran od strane programa Europa za građane koji je okupio predstavnike 22 općine iz 10 europskih zemalja. Tijekom sjednice dodijeljena su priznanja pa je tako Zlatnu plaketu Grb Općine Legrad za kulturu dobila dugogodišnja predsjednica Udruge žena Selnica Podravska, Zdravka Švorc iz Selnice Podravske, Zlatnu plaketu Grb Općine Legrad za gospodarstvo dobio je Julio Kuruc, rođeni Legrađanin, a Zahvalnicu Općine Legrad pjesnikinja Nada Tručić iz Selnice Podravske, za promicanje općine kroz poeziju i za izdavanje knjiga.

Sjednici je prisustvovala i potpredsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić, koja je uz čestitke svim žiteljima povodom Dana općine Legrad, kao i na postignućima, izrazila želju i nadu da će sve to rezultirati poboljšanjem životnih uvjeta i ostankom mladih u ovom lijepom kraju.

Kraj sjednice je obilježen kulturno umjetničkim dijelom programa u kojem je nastupio legradski KUD Zrin s folklornom koreografijom “Podravski svati”.

Nakon svečane sjednice održana je izložba fotografija “Vatru gasi, brata spasi” u prostorijama muzeja DVD Legrad a u nastavku je održana prezentacija u okviru Legrad International Foruma čija je tematika bila solidarnost, egoizam i ekonomska pitanja.

Nakon predavanja ljudi su se uputili na zabavu pod šatorom u spotskom centru Fizeš koja je bila organizirana od strane Caffe bar-a „Ruža“.

Subota, 15. lipnja, je započela je doručkom koji su pripremale Udruga žena Legrad i ribičkim natjecanjem, „Leskov prut“, koje je održano na jezeru Šloprog u Legradu. Poslijepodne su proglašeni pobjednici: prvo mjesto osvojila je ekipa 2 u 1 (Branimir Dolenec i Ivan Međimurec), drugo mjesto osvojili su Bistra Repaš (Darijan Pacačko i Petar Pregiban) a treće mjesto su osvojili Ezermeštri (Andrej Horvat i Željko Stirmić).

U 9 sati je započeo svečani mimohod po Legradu o čijoj su sigurnosti brinuli DVD Legrad. Nakon mimohoda je bio održan drugi dio predavanja o temama koje su aktualne u EU.

U 12 sati su počela kulinarska natjecanja koja su se održavala u parku na Trgu Svetog Trojstva u centru Legrada. Osim predstavnika općina iz inozemstva, kuhali su i članovi LU Kuna Legrad, a 130 kilograma riba su ispekli članovi ŠRK Smuđ Legrad. Na području stare škole u centru je održana Graffiti prezentacija i radionica za djecu koju su održali graffiti umjetnici Krešimi Golubić i Alen Miler. Osim što su održali radionicu, ocrtali su i središnji zid stare škole.

Održan je i kulturno-umjetnički program koji se odvijao pred Legrađankom. U njemu su sudjelovali mlađa skupina KUD-a Zrin Legrad koji su izvodili međimurske pjesme i plesove te tradicionalne dječje igre i rugalice Legradskog kraja. Tradicionalne plesove i pjesme svog kraja su izvodili i folklorni ansambl Dubrava iz općine Brezova (Češka), te Kalnicka Studienka iz općine Kalnica (Slovačka). Nastupali su i predstavnici iz općine Culciu Mare (Rumunjska) s tradicionalnim mađarskim pjesmama i plesovima. Veseli ženski zbor iz općine Szepetnek nas je razveselio izvedbom mađarskih ali i hrvatskih pjesama. Na kraju programa općinski načelnik Općine Legrad se zahvalio predstavnicima partnera na projektu te im uručio poklone.

U 17 sati u parku na Trgu Svetog Trojstva održan je atraktivan ples na svili pod nazivom „Ako zaigram neku novu igru“ koji je izvodila plesačica Nikolina Komljenović. Sama predstava je financirana od strane projekta „VE!Legrad kulture“ koji se također provodi u Općini Legrad.

U 19 sati su održana završna predavanja tokom kojih se diskutiralo u budućnosti EU i mogućnostima koje ona nudi.

Večeru su pripremile članice Udruge žena Legrad te se sastojala od tradicionalnih jela našeg kraja: krvavica, čvaraka, „mesa z lodrice“, ščipanci, itd.

U 20 sati je započela zabava pod šatorom u Sportskom Centru Fizeš a u 21 sat je počeo koncert grupe „Gazde“. U ponoć je održan vatromet a zabava se nastavila do ranih jutarnjih sati.

U nedjelju, 16. lipnja, u 11 sati je održana sveta misa i proštenje a u 15 sati je održano dječje vatrogasno natjecanje u Selnici Podravskoj.

 

Comments are disabled.