Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa održalo je u utorak, 18. ožujka edukaciju dužnosnika u pitanjima sukoba interesa i podnošenja izvješća o imovinskom stanju. Ispred Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa o su ovoj temi govorili predsjednica Dalija Orešković, član Davorin Ivanjek i tajnica Majda Uzelac. Predsjednica Povjerenstva istaknula je kako su ovakve vrste edukacija veoma korisne jer kod obavljanja javne dužnosti svatko može doći u situaciju uplitanja privatnih interesa.

Kroz edukaciju dužnosnicima je pojašnjena svrha podnošenja izvješća o imovinskom stanju, svrha i postupak provjere podataka iz podnesenih izvješća kao i odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa koje propisuju ograničenja i zabrane za koje je iskustvo pokazalo da uzrokuju najviše nejasnoća, a time i najviše povreda Zakona u praksi.

Učinkovitost rada Povjerenstva najbolje pokazuje činjenica da su u proteklih deset godina (od donošenja prvog Zakona o sprječavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti) sva ranija Povjerenstva zajedno dala 150 mišljenja na zahtjev dužnosnika, dok je ovo Povjerenstvo od stupanja na dužnost u veljači 2013. godine pa do kraja te godine dalo 230 obrazloženih mišljenja.

Na edukaciji su, osim predsjednika Županijske skupštine Damira Felaka, župana Darka Korena, njegovih zamjenika Darka Sobote i Ivana Pala, sudjelovali i predstojnica Ureda državne uprave u Koprivničko-križevačkoj županiji Elizabeta Repić Perković, predstavnici gradova Koprivnice i Križevaca, općinski načelnici i njihovi zamjenici, dio predstavnika Antikorupcijskog povjerenstva Koprivničko-križevačke županije i dr.

Izvor: kckzz.hr

Comments are disabled.