U organizaciji Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije i Službe civilne zaštite Koprivnica danas je u prostoru Županijske uprave održana simulacijsko-komunikacijska vježba „Potraga za nestalim osobama 2022.“ Vježba je održana povodom Dana jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112, a cilj je bilo uvježbavanje pravovremene, brze i učinkovite komunikacije te koordinirane akcije pripadnika žurnih službi.

Uz župana Darka Koren i zamjenika župana, ujedno i načelnika županijskog Stožera civilne zaštite Ratimira Ljubića, vježbi su prisustvovali i članovi Stožera pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić, referent za poslove zaštite i spašavanja Krešimir Škvorc te pripadnici žurnih službi: Službe civilne zaštite Koprivnica, Županijskog centra 112 Koprivnica, Policijske uprave Koprivničko-križevačke, HGSS Stanice Koprivnica, županijskog Društva Crvenog križa, županijskog Zavoda za hitnu medicinu, županijske Vatrogasne zajednice, Općina Legrad i općinski Stožer civilne zaštite.

Župan je zahvalio svima uključenima u vježbu koja je ponovno pokazala spremnost, organiziranost i odličnu koordinaciju našeg sustava civilne zaštite.

Ovom vježbom prigodno smo obilježili Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 koji se u Hrvatskoj primjenjuje od 2005. godine, a sve što smo danas vidjeli ukazuje na odličnu spremnost koju ima naš sustav civilne zaštite. Zahvaljujem svim pripadnicima žurnih služi na svemu što čine za nas u kriznim situacijama, kojima je obilježeno proteklo razdoblje. Uvjeren sam da ćemo i budućnosti odlično surađivati po pitanju sigurnosti naših građana te svima želim mnogo zdravlja i uspjeha u radu, uz što manje intervencija“, poručio je župan te uputio čestitku djelatnicima službe 112 povodom Dana jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112.

Prema scenariju, Županijski centar 112 Koprivnica zaprimio je poziv građana koji treba pomoć jer je tijekom vožnje biciklima kroz šumu “Dravske biciklističke rute” došlo do izlijetanja s ceste i ozljeda nekoliko slovenskih biciklista. Nastradali nisu mogli odrediti  svoju točnu lokaciju te je bilo potrebno locirati njihov posljednji poziv mobitelom i angažirati policiju te ostale snage civilne zaštite: HGSS, županijski i općinski Stožer, Vatrogasnu zajednicu i Društvo crvenog križa. Također, angažiran je i Zavod za hitnu medicinu koji zbrinuo ozlijeđene i transportirao ih do bolnice u Koprivnici.

Po završetku simulacije napravljena je i analiza vježbe, a sudionicima se obratio načelnik Ljubić koji je uz zahvalu na sudjelovanju istaknuo važnost komunikacijskog aspekta koji je često presudan u brzini i kvaliteti reakcije operativnih snaga na terenu. „Koordinacija u svim elementima našeg djelovanja je ključna, a najvažnije je da se u teškim situacijama unesrećenima pomogne na najbrži mogući način. Ovakve vježbe su nužne, ne samo zbog naše zakonske obaveze, već i iz pragmatičnih razloga koji nam ukazuju na sve elemente unutar sustava koji se mogu poboljšati. Komunikacija između žurnih službi je izuzetno važna, a iskustva nam dodatno potvrđuju značaj ispravne i uvježbane primjene protokola koji često spašavaju živote. Zadovoljni smo što naše žurne službe ovako dobro surađuju, vjerujem da ćemo i u budućem vremenu imati ovu razinu povjerenja jednih u druge, a sve na dobrobit i sigurnost naših sugrađana“, zaključio je Ljubić.

U raspravu nakon održane vježbe uključili su se i ostali predstavnici sastavnica sustava civilne zaštite koji su bili uključeni u vježbu. Uz zahvalu Županiji na pomoći u radu, zaključili su kako je uz kvalitetnu opremu, edukacija ljudstva od presudne važnosti za dobro funkcioniranje sustava te da ovakve vježbe unaprjeđuju cjelokupni sustav koji se do sada na najbolji način iskazao u brojnim zahtjevnim situacijama.

 

 

 

Izvor: kckzz.hr

Comments are disabled.