Institut za javne financije predstavio je 29. lipnja 2022. godine rezultate najnovijeg ciklusa istraživanja transparentnosti 576 proračuna županija, gradova i općine koje se provodi u okviru projekta Hrvatske zaklade za znanost "Isplati li se transparentnost? Politički i socioekonomski učinci transparentnosti proračuna lokalnih jedinica u Hrvatskoj." Istraživanjem se željelo utvrditi količinu i pravovremenost objavljenih dokumenata županija, gradova i općina.

Transparentnost je mjerena brojem objavljenih proračunskih dokumenata na službenim internetskim stranicama županija, gradova i općina u razdoblju od studenog 2021. do travnja 2022., a to su: godišnje izvršenje proračuna za 2020., polugodišnje izvršenje proračuna za 2021., prijedlog proračuna za 2022., izglasani proračun za 2022. i proračun za građane za 2022. Budući da se promatrala dostupnost pet proračunskih dokumenata, razina otvorenosti može se kretati od 0 do 5.

U sklopu istraživanja obuhvaćena je i Općina Legrad, čija je transparentnost ocijenjena najvišom ocjenom 5, što Općinu Legrad svrstava u sam vrh u Republici Hrvatskoj.

Comments are disabled.