U petak, 24. veljače 2017. godine u Općini Legrad održan je sastanak u vezi problematike nacionalnih manjina na području Općine Legrad. Sastanku su prisustovali predstavnici Roma iz općine, predstavnik Roma na županijskoj razini Franjo Horvat, općinski načelnik Ivan Sabolić, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Danijel Rušak sa suradnicima, predstavnici policije, načelnik PP Koprivnica Mišel Kiš, zamjenik Marijan Slaviček i vođa sektora Miroslav Preksavec, te ravnatelj Osnovne škole Legrad Dragutin Marcinjaš.

Sastanak je otvorio načelnik Ivan Sabolić, te pojasnio temu sastanka: "Danas smo se okupili kako bi skrenuli pozornost na probleme koji se javljaju nakon preseljenja romske obitelji iz Malog Otoka u Legrad, ali i da raspravimo o problemima koje Romi imaju, a općina njim u tome može pomoći."

Dalje je napomenuo da on ne razlikuje Hrvate i Rome, nego su svi stanovnici Općine Legrad, ali u ovom slučaju došlo je do problema kojim nekolicina Roma terorizira ostale stanovnike općine.

Općina pomaže romskim obiteljima na slijedeći način: naknadama za kupnju ogrjeva, naknadom za novorođenčad, programom javnih radova, besplatnom školskom kuhinjom i predškolskim odgojem. Načelnik je spomenuo, ukoliko se nastave krađe, drsko ponašanje i fizički napadi na stanovništvo, da će prava morati smanjivati.

Također, u svojem obraćanju spomenuo je da su se ostali građani počeli buniti protiv terora i da bi se mogli organizirati i obračunati s Romima. Kao dokaz naveo je jedan ksenofoban komentar, koji je  nedavno osvanuo na općinskoj facebook stranici.

Nakon njega prisutnima se obratio ravnatelj Osnovne škole Legrad koji je spomenuo, da roditelji imaju višegodišnje zaostatke za školsku kuhinju koje nezna kako naplatiti, ali je pohvalio i nekoliko dobrih učenika Roma i predstavio njih kao uzore ostalima.

Načelnik PP Koprivnica, istaknuo je kako ne toleriraju bilo kakvo nasilje: "Žao mi je što više puta tjedno moramo intervenirati kod pojedinih obitelji." Apelirao je na romske roditelje, da spriječe da njihova djeca krenu u krađe i da prestanu davati alkohol maloljetnicima, jer se većina kaznenih djela i prekršaja odvija pod utjecajem alkohola.

Ravnatelj centra za socijalnu skrb rekao je da svi korisnici zajamčene minimalne naknade imaju svoja prava i obveze. Ukoliko se ponašaju protivno zakonu snosit će posljedice. Istaknuo je da na području Općine Legrad postoje 29 korisnika zajamčene minimalne naknade, a od toga 8 Roma. Predstavljena je i nova mogućnost korisnicima pomoći, da i kad rade na javnim radovima imaju pravo na zajamčenu minimalnu naknadu.

Predstavnik Roma Franjo Horvat istaknuo je da mu nije drago se mora odazvati takvim skupovima. Pozvao je Rome da se ponašaju u skladu s zakonom i tada će biti prihvaćeni od zajednice. Ponudio je pomoć oko razvoja Romske plantaže, na kojoj bi Romi za svoje potrebe uzgajali povrće. Ponudio je pomoć svima preko Udruge Korak po korak, kojoj je na čelu. Istaknuo je svoj primjer, kako mu je troje djece na fakultetu, te pozvao sve Rome da školuju svoju djecu.

Na kraju predstavnici Roma prihvatili su ideju oko osnivanja plantaže, te rada na javnim radovima. Nastojat će utjecati na ponašanje nekolicine koja baca lošu sliku na cijelu zajednicu.

Comments are disabled.