U općini Legrad započinje pilot projekt sakupljanja otpadnog stakla
Komunalac Koprivnica s općinom Legrad od 1. srpnja započinje pilot projekt
sakupljanja otpadnog ambalažnog stakla na kućnom pragu. Svako kućanstvo
dobit će namjenske vreće i upute za odvojeno sakupljanje stakla, a ova vrijedna
sirovina odvozit će se jednom mjesečno na način da se na dan odvoza vreća sa
staklom odloži na javnu površinu ispred kuće.
Općinski djelatnici podijelit će pakete vreća, a prvi odvoz obavit će se u srpnju.
Kako je staklo materijal koji se može u potpunosti preraditi i to bezbroj puta,
ispravno je prikupiti što veće količine starih staklenki i boca i vratiti ih u
tvornicu stakla jer time:
 štedimo prirodne sirovine (upotrebom 1000 kg starog stakla uštedi se 700
kg pijeska, 200 kg kalcita, 200 kg sode)
 štedimo energiju (trošak energije pada za 2-3 posto za svakih 10% udjela
starog stakla u smjesi)
 recikliranjem jedne boce uštedi se toliko energije koliko je potrebno
žarulji od 60 W da svijetli 4 sata, računalu da radi 30 minuta, a televizor
20 minuta
 korištenjem starog stakla smanjujemo potrošnju primarnih sirovina i
produljujemo životni vijek staklarske peći
 smanjujemo onečišćenje okoliša
 štedimo prostor na odlagalištima otpada
Zašto odabrati proizvode u staklenom pakiranju i zašto reciklirati staklo?
 staklo je jedini ambalažni materijal koji se može 100% reciklirati
 staklo je mješavina triju prirodnih materijala – pijeska, sode i kalcita
 zbog svojih materijalnih svojstava, staklo ne utječe na proizvod koji se u
njega pakira (hrana i napitci), na njegovu prirodnost i svježinu
 staklena je površina bez pora pa ju je lako prati
 staklo je nepropusno, tvari aroma i okusa ne mogu izaći, niti mogu ući u
staklo
 staklo je inertno – tvari iz stakla ne prelaze u napitke i hranu koja se u
njega pakira

 staklo je jedini pakirni materijal koje nema dodatnih slojeva plastičnih ili
nekih drugih materijala, koji bi se rastvarali i iz kojih bi tvari mogle ući u
proizvod
 visoke temperature kod proizvodnje stakla sprečavaju onečišćenje
 živežne namirnice upakirane u staklo ostaju apsolutno nepromijenjene,
prirodne i svježe pa je staklena ambalaža posebno primjerena i za
osjetljive živežne namirnice i za dulje skladištenje
 staklena ambalaža je za ljude i okoliš najzdravija i najprihvatljivija
ambalaža
 staro se staklo može pretaliti bezbroj puta, a da pritom ne gubi na kvaliteti
 od jedne tone starog stakla, uz dodatak energije, dobit će se jedna tona
novih staklenih boca
 što se više stakla reciklira, to se troši manje energije i sirovina, smanjuju
se onečišćenja zraka i emisije CO2
* izvor: https://recikliranje-stakla.com/

 

 

Comments are disabled.