U općini Legrad započinje pilot projekt sakupljanja otpadnog stakla
Komunalac Koprivnica s općinom Legrad od 1. srpnja započinje pilot projekt
sakupljanja otpadnog ambalažnog stakla na kućnom pragu. Svako kućanstvo
dobit će namjenske vreće i upute za odvojeno sakupljanje stakla, a ova vrijedna
sirovina odvozit će se jednom mjesečno na način da se na dan odvoza vreća sa
staklom odloži na javnu površinu ispred kuće.
Općinski djelatnici podijelit će pakete vreća, a prvi odvoz obavit će se u srpnju.
Kako je staklo materijal koji se može u potpunosti preraditi i to bezbroj puta,
ispravno je prikupiti što veće količine starih staklenki i boca i vratiti ih u
tvornicu stakla jer time:
štedimo prirodne sirovine (upotrebom 1000 kg starog stakla uštedi se 700
kg pijeska, 200 kg kalcita, 200 kg sode)
štedimo energiju (trošak energije pada za 2-3 posto za svakih 10% udjela
starog stakla u smjesi)
recikliranjem jedne boce uštedi se toliko energije koliko je potrebno
žarulji od 60 W da svijetli 4 sata, računalu da radi 30 minuta, a televizor
20 minuta
korištenjem starog stakla smanjujemo potrošnju primarnih sirovina i
produljujemo životni vijek staklarske peći
smanjujemo onečišćenje okoliša
štedimo prostor na odlagalištima otpada
Zašto odabrati proizvode u staklenom pakiranju i zašto reciklirati staklo?
staklo je jedini ambalažni materijal koji se može 100% reciklirati
staklo je mješavina triju prirodnih materijala – pijeska, sode i kalcita
zbog svojih materijalnih svojstava, staklo ne utječe na proizvod koji se u
njega pakira (hrana i napitci), na njegovu prirodnost i svježinu
staklena je površina bez pora pa ju je lako prati
staklo je nepropusno, tvari aroma i okusa ne mogu izaći, niti mogu ući u
staklo
staklo je inertno – tvari iz stakla ne prelaze u napitke i hranu koja se u
njega pakira
staklo je jedini pakirni materijal koje nema dodatnih slojeva plastičnih ili
nekih drugih materijala, koji bi se rastvarali i iz kojih bi tvari mogle ući u
proizvod
visoke temperature kod proizvodnje stakla sprečavaju onečišćenje
živežne namirnice upakirane u staklo ostaju apsolutno nepromijenjene,
prirodne i svježe pa je staklena ambalaža posebno primjerena i za
osjetljive živežne namirnice i za dulje skladištenje
staklena ambalaža je za ljude i okoliš najzdravija i najprihvatljivija
ambalaža
staro se staklo može pretaliti bezbroj puta, a da pritom ne gubi na kvaliteti
od jedne tone starog stakla, uz dodatak energije, dobit će se jedna tona
novih staklenih boca
što se više stakla reciklira, to se troši manje energije i sirovina, smanjuju
se onečišćenja zraka i emisije CO2
* izvor: https://recikliranje-stakla.com/