Orguljaški koncerti u Podravini u subotu, 15. travnja 2023.

Nakon niza orguljaških koncerata održanih u našim crkvama prošle godine i vrlo uspješne manifestacije Novigradske jesenske orguljaške večeri odlučili smo organizirati proljetni ciklus orguljaških koncerata koji će se održati ove subote, 15. travnja u prijepodnevnim satima. Kratki koncerti bit će u tri različite župe, odnosno župne crkve i to u Novigradu Podravkom, Virju i Sigecu. U svim tim crkvama postoje zvučne orgulje, a nedavno su obnovljene upravo orgulje u crkvi sv. Marka u Sigecu.

Za koncerte je zadužen poznati orguljaš mo. Marko Đurakić, povjerenik za orgulje Bjelovarsko-križevačke biskupije. On je ujedno ravnatelj Škole za klasični balet u Zagrebu, autor je monografije o orguljama Bjelovarsko-križevačke biskupije, a osim što je aktivan kao crkveni glazbenik, bavi se znanstvenim radom i neumorno istražuje povijest naših orgulja i možemo reći da je trenutno najbolji poznavatelj orgulja na našem područja. On je uspješno organizirao već spomenute koncerte u Novigradu Podravskom i nastupao je u drugim župama pa je ovo nastavak uspješne suradnje.

Koncerti će započeti u subotu u 10 sati u župnoj crkvi sv. Martina u Virju. Ondje će o orguljama kratko govoriti Marko Đurakić, a nakon toga će izvesti nekoliko skladbi. Poslije toga autobusom ćemo se uputiti prema Novigradu Podravskom gdje ćemo također čuti nešto o orguljama i povijesti crkve te poslušati koncert. Posljednja točka toga dana bit će u Sigecu gdje ćemo u župnoj crkvi sv. Marka čuti o orguljama i crkvi, a mo. Đurakić će izvesti nekoliko skladbi. Završetak koncerata i puta očekuje se do 13 sati.

Za sve koji se žele priključiti ovome „koncertnom hodu“ po našem kraju organiziran je prijevoz autobusom i to na način da će autobus krenuti iz Peteranca te će se zaustavljati u Sigecu, Hlebinama, Delovima, Novigradu Podravskom i Virju. U Virju svi zainteresirani mogu čekati početak koncerta u 10 sati te se pridružiti u autobusu i tako sudjelovati na koncertima u Novigradu Podravskom i Sigecu odakle će se autobusom opet moći vratiti do Virja. Na taj način želimo osigurati sudionicima iz različitih mjesta da upoznaju naš kraj, naše orgulje te sakralnu baštinu.

Pozivamo sve zainteresirane da se prijave za sudjelovanje na ovim koncertima u subotu, 15. travnja, a zbog organizacije prijevoza i okrjepe molimo da se prijavite u Turističku zajednicu područja Središnja Podravina pozivom na broj telefona 048 621 283 ili 099 609 7337, SMS-om, e-mailom info@tzp-sredisnja-podravina.hr ili putem društvenih mreža Facebook i Instagram, a prijaviti se možete na isti način i u Općinu Novigrad Podravski.

Raspored stajališta autobusa:

Peteranec (kod vatrogasnog doma) – 9:15

Sigetec (ispred župne crkve) – 9:25

Hlebine (ispred Galerije) – 9:35

Delovi (ispred kapele) – 9:45

Novigrad Podravski (kod crkve) – 9:55

Virje – 10:00

 

Comments are disabled.