U srijedu, 25. listopada u Zakanyu u Mađarskoj je otvoren zajednički europski projekt JOLLIZ. Riječe je o projektu zakanyske i legradske Osnovne škole financiranog programom prekogranične suradnje Interreg Hrvatska Mađarska. Partner u projektu je PORA. Vrijednost projekta je 199.950,00 eura.

Početnoj konferenciji su prisustovali zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnica Ana Mušlek, općinski načelnik Ivan Sabolić, ravnatelj škole Dragutin Marcinjaš sa suradnicama i predstavnici PORE.

Nakon uvodnih riječi, András Tálos, programski menadžer iz Zajedničkog tajništva INTERREG V-A Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. je predao Glavnom korisniku potpisan Ugovor o provedbi projekta ukupne vrijednosti 199.950,00 EUR.

Projekt traje 16 mjeseci, a cilj mu je nastaviti i ojačati dugogodišnju suradnju dviju osnovnih škola; škole iz Legrada i škole iz Zákánya. Projekt je osmišljen na način da obuhvaća tri osnovne zajedničke teme: kultura, povijest i rijeka Drava. Na osnovu tih tema organizirat će se brojne zajedničke aktivnosti: dva kulturna događaja u Legradu i Zákányu, ljetni kamp u Ortilosu, izlet brodom po rijeci Dravi, biciklistička tura, posjet dvorcu Zrinskih u Čakovcu te ostacima kule Zrinskih u Ortilosu, sportska događanja i sl. Osim zajedničkih događaja, nastavnici iz obje škole će zajednički razvijati 3 pilot kurikuluma iz navedenih zajedničkih tema. "PORA" KKŽ će u projektu sudjelovati kao stručna i tehnička pomoć i podrška u provedbi svih projektnih aktivnosti, izradit će promotivne materijale te će u posljednjem periodu provedbe organizirati trodnevnu radionicu za nastavnike OŠ Legrad na temu regionalnog razvoja i pripreme i provedbe EU projekata. Slijedeća aktivnost u projektu je zajednički posjet dvorcu Zrinskih u Čakovcu za učenike iz Legrada i Zákánya.

Nakon početne konferencije je održan i sastanak projektnih partnera na kojem su detaljno razrađene i dogovorene sve aktivnosti koje će se održati do kraja provedbe projekta.

Izvor: pora.com.hr

Comments are disabled.