Eu Piknik se nastavlja. Od 19. do 21. srpnja 2019. godine ekipa iz općine Legrad posjetila je općinu Alsonyek u Mađarskoj. Voditeljica i organizatorica Anita ugledala je poznata lica koja su je ugostila u Legradu tijekom LIF – a. Nakon večere odvela nas je do smještaja u obližnji gradić Bataszek. Svi smo bili očarani ambijentom. Stariji bračni par puno truda uložio je u uređenje okućnice. Sve puno zelenila, jezera, lopoči, fontana… A uspavanku su nam pjevale žabice.

Dan drugi započinjemo s doručkom. Upitali smo mještane što bi se moglo malo razgledati u ovom kraju. Uputili su nas do crkve Uzvišenja Marijina. Imali smo sreću što su se danas tamo pripremali svatovi pa je crkva bila otvorena. Gospođa koja nas je dočekala ljubazno nam je sve pokazala i odgovorila na naša pitanja. Baš smo bili pravi turisti. Pored neogotičke nalaze se ruševine srednjovjekovne crkve.  Nakon ručka i predaha uz sladoled, krenuli smo u potragu za Orbanovim brdom. Lijepo uređeni vidikovac na kojem se uz kapelicu Kalvarije nalazi najstarije drvo u Bataszeku koje je proglašeno i europskim drvom godine.

Popodnevni sati bili su rezervirani za predstavljanje općina, kulturno umjetnički i kulinarski program. Razne slastice, aperitivi, paprikaši, roštilji zaokupirali su igralište. Svaka općina nudila je neke svoje specijalitete. Kroz upoznavanje i druženje dočekali smo i vatromet.

Zadnji dan posjetili smo lokalni muzej. Svaka stvar ima neku svoju interesantnu priču. Ne bi to bili mi da nismo ostavili neki trag pa smo u knjigu zahvala ostavili poruku. Poslije ručka oprostili smo se s domaćinima i organizatorima i uputili u Lijepu našu. Putem kući došli smo na ideju još jednog malog usputnog izleta. Tako smo skrenuli s puta do Križnice. Nismo se stigli okupati, ali prirodni zrak je svima godio.

Putovanje smo nažalost priveli kraju. Došavši u Legrad, neki su se zaputili kući, a dio ekipe produžio je na daljnja legradska događanja.

Hvala svima koji su učinili ovu avanturu upečatljivu i veselu te se nadam i nekom ponovnom druženju.

A kako je sve to izgledalo, pogledajte u galeriji fotografija.

Comments are disabled.