U četvrtak, 24. listopada, Legrađane je posjetila dr. Maja Blažeković, epidemiologinja iz Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko – križevačke županije.

Tema predavanja bila je pretilost i zdrava prehrana. Pričala je o indeksu tjelesne mase i kako se izračunava. Zanimljiv podatak je da Koprivničko – križevačka županija spada među županije s najviše pretilih ljudi.

Osnovni principi zdrave prehrane su da treba jesti redovito, raznoliko i umjereno. Dnevni unos hrane potrebno je rasporediti na više obroka i to na tri veća i dva manja.

U Zavodu za javno zdravstvo Koprivničko – križevačke županije otvorili su Savjetovalište za prevenciju prekomjerne težine i debljine u kojem rade liječnik i nutricionist. Savjetovalište je besplatno i nije potrebna uputnica. Namijenjeno je osobama koje žele provjeriti stanje svojeg zdravlja vezano uz parametre uhranjenosti, osobama koje su spremne promijeniti svoje životne navike s ciljem poboljšanja zdravlja te žele naučiti više o pravilnoj prehrani i motivirati se za tjelesnu aktivnost.

Comments are disabled.