U petak, 30. prosinca, održana je promocija prevedene povijesne knjige "Povijest Legrada" koju je davne, 1912. godine napisao mađarski pisac i povjesničar Jenő Láposi Haller.

O knjizi su govorili glavni urednik, akademik Dragutin Feletar, zatim povjesničar i znanstvenik dr. sc. Hrvoje Petrić, te općinski načelnik Ivan Sabolić.

" "Povijest Legrada" je prvi i pionirski rad o ovom nekad vrlo značajnom trgovištu na sutoku Mure i Drave. U to doba (1912.) tek Čakovec ima opsežniju monografiju (1905.), dok za Koprivnicu još nije napisana, a Križevci (Vidačić) i Varaždin (Ebner, na njemačkom) imaju tek omanje knjižice s opisom svoje prošlosti. Dakle, radi se o kapitalnom djelu zavičajne povijesti jednog trgovišta u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Uz sve manjkavosti i nedostatke, Hallerova knjiga donosi pravo obilje podataka o povijesti i tadašnjoj suvremenosti Legrada i okolice, koji nam zasigurno do danas ne bi bili sačuvani, pa ni poznati. Kasniji hrvatski istraživači povijesti Legrada tek su djelomice koristili Hallerovu knjigu, prvenstveno zbog jezične barijere. Pa je čak bilo i nešto pogrešnih navoda i citata. Sada u prijevodu na hrvatski ta je knjiga i njezini prinosi dostupna najširoj hrvatskoj javnosti, posebice pak povjesničarima i sustavu obrazovanja. S obzirom na prebogatu povijest i sačuvanu građu o prošlosti Legrada i okolice, za razradu te goleme građe trebao bi prostor od nekoliko opsežnih knjiga, ova prevedena Hallerova knjiga bit će zasigurno ohrabrenje da se takva istraživanja nastave i objave." Iz recenzije glavnog urednika, akademika Dragutina Feletara.

Za prijevod na hrvatski jezik zaslužni su Margit Mirić i drugi, stare fotografije u knjizi su iz zbirke Ištvana Vide i Dragutina Feletara, a nakladnik je "MERIDIJANI", Izdavačka kuća Samobor.

Knjiga je izdana uz potporu Općine Legrad i Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Za zabavni program i domaće specijalitete pobrinule su se članice Udruge žena Legrad.

 

 

 

 

Comments are disabled.