U subotu, 8.6.2024. godine, selo Veliki Otok slavilo je velikih 90 godina postojanja i dobrotvornog djelovanja svog Dobrovoljnog vatrogasnog društva.

 

Svečano je slavlje počelo u ranim jutarnjim satima, vatrogasnom budnicom kroz cijelo naselje. Brojni mještani dočekali su vatrogasce na prozorima i u dvorištima svojih kuća. Središnji dio slavlja održao se u šatoru ispred vatrogasnog doma. Počasno odjeljenje DVD-a Veliki Otok postrojeno je prilikom dočeka dragih prijateljskih društava, gostiju i pokrovitelja.

 

Pod zapovjedništvom zapovjednika Matije Melnjaka formiran je ešalon, a pokrovitelj je održao smotru vatrogasaca te je položen vijenac za sve umrle velikootočke vatrogasce. Svečanoj je sjednici prisustovalo 17 prijateljskih vatrogasnih društava, s ukupno više od 200 vatrogasaca i mještana Velikog Otoka te Općine Legrad.

 

Svečanu je sjednicu otvorila i vodila Ozana Mikulić. Na samom početku sjednice predsjednik DVD-a Veliki Otok, Goran Klobučarić, pozdravio je sve okupljene te im se zahvalio na odazivu.

 

Uslijedio je zatim nostalgični, iscrpni i zanimljivi povijesni pregled rada društva. U vremeplov koji nas je proveo kroz 90 godina požrtvovnog djelovanja vatrogasaca Velikog Otoka uvela nas je tajnica DVD-a, Ana Melnjak.

 

Počeci su bili skromni - 16 entuzijasta i vizionara okupilo se s namjerom organizirane obrane svog sela od vatrenih i inih nedaća. Protekom godina mnogi su ljudi doprinijeli nabavi opreme, počevši od prve ručne šprice, koje je nabavljena 1934. godine, sve do 1938. kada su kupljena vatrogasna kola koje su vukli konji. S vremenom je stigla i ostala oprema za gašenje požara.

 

Važna godina za društvo bila je 1946. jer tada počinje gradnja vatrogasnog doma.

Sedamdesete godine prošlog stoljeća možemo nazvati renesansom društva. Tih je godina kupljeno navalno vozilo IMT, motorna pumpa i vatrogasna odijela.

 

Godine 1980. do 2014. formirane su 2 vatrogasne natjecateljske ekipe – muška A i ženska A.

Ekipe su se ozbiljno posvetile vježbanju i odlascima na različita natjecanje diljem zemlje.

Značajnije rezultate bilježe pod vodstvom trenera Zlatka Horvata. Veliki entuzijazam tako dovodi mušku A ekipu čak 3 puta na državno natjecanja, a žensku A ekipu jednom.

 

Posljednjih desetak godina društvo razvija operativne snage koje sudjeluju, kako samostalno tako i udruženo, s članicama VZO Legrad i JVP Koprivnica na brojnim intervencijama. Kontinuirano se vrši nabava nove opreme, educiraju se operativne snage, sudjeluje se na brojnim vježbama i dislokacijama sukladno zapovjedi.

Okupljenima na svečanoj sjednici povodom visoke obljetnice osnutka DVD-a Veliki Otok, prezenztiran je i rad operativnih snaga u kratkom i zanimljivom videu.

 

Prisutne su zatim pozdravili zamjenik župana, gospodin Ratimir Ljubić, općinski načelnik, gospodin Ivan Sabolić, predsjednik vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije, Darko Palaš te predsjednik vatrogasne zajednice općine, Vladimir Piškor.

U svojim su govorima pohvalili rad ovog društva te istakli kao su vatrogasci važna karika u uspješnom razvitku sredina u kojima djeluju.

 

Zaslužnim su vatrogascima zatim podijeljene brončane, srebrne i zlatne medalje te plamenice za hrabrost i požrtvovnost. Medalja za poseban doprinos razvoju vatrogastva dodijeljena je Zlatku Horvatu.

Na samom kraju zapovjednik DVD-a, Matija Melnjak, sve je prisutne pozdravio i još jednom naglasio važnost postojanja operativnih vatrogasaca, ali i svih ostalih članova društva te im se još jednom zahvalio na radu.

 

Nakon službenog dijela, uslijedio je glazbeno-kulturni dio proslave kojeg su svojim programom, posvećenim Velikom Otoku, uveličali članovi KUD-a Zrin iz Legrada, predvođeni voditeljicom plesa, Suzanom Dimač. Proslava se u veselom tonu nastavila do dugo u noć budući da su je svojom vrhunskom svirkom raspirili dečki iz Slavonia Banda, uz čiju su glazbu zaplesali svi, i mali i veliki.

Comments are disabled.