U petak, 20. siječnja 2022. u mađarskom mjestu Ortilos održan je sastanak načelnika Općine Legrad Ivana Sabolića i načelnice Općine Ortilos Zite Kelei. Tema sastanka je nastavak suradnje dvije pobratimljene općine nakon ulaska Republike Hrvatske u Schengenski prostor i ukidanja granične kontrole prvi puta nakon 1948. godine.

Dogovoreno je da će od 1. travnja 2023. godine solarni čamac koji je u vlasništvu Općine Legrad po najavi voziti mještane i turiste s jedne na drugu obalu Drave. Ukoliko se nakon toga ukaže potreba čamac bi vozio jedan do dva dana tjedno prema dogovornom rasporedu. Također, razgovaralo se oko prijave projekta biciklističkih staza i izgradnje hostela u Legradu, za što općina Ortilos daje punu podršku. Općina Ortilos predstavila je Općini Legrad svoje planove za razvoj turizma što uključuje izgradnju biciklističke staze Ortilos - Murakeresztur, izgradnju vidikovca s adrenalinskim parkom i još nekoliko sadržaja za buduće posjetitelje.

Dogovoreno je da će obje općine, sada po brisanju granice, zatražiti od nadležnih tijela da se nastavi s projektom izgradnje visećeg mosta preko rijeke Drave, kako bi biciklisti i pješaci mogli nesmetano odlaziti na jednu i drugu stranu rijeke Drave.

Na kraju je dogovoren datum malograničnog prijelaza za 29. i 30. srpnja 2023. godine. Slijedeći sastanak dvoje načelnika održati će se 2. veljače 2022. godine u Budimpešti prilikom posjeta Vojnoj akademiji Nikola Zrinski.

Comments are disabled.