Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Legrad ove je godine održana 06. lipnja u Kutnjaku. Svečane sjednice se svake godine održavaju u drugom naselju koje pripada Općini Legrad. Povodom 30-te obljetnice osnutka Općine Legrada, pripala nam je iznimna čast da Svečanoj sjednici prisustvuje predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sa izaslanstvom. Poziv na obilježavanje ovog značajnog dana za Općinu Legrad, prihvatili su i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, dožupan Međimurske županije Josip Grivec, te načelnici općina koji surađuju sa Općinom Legrad na različitim projektima iz Koprivničko-križevačke i Međimurske županije.

Govore su redom održali predsjednik Općinskog vijeća Alen Dedi, općinski načelnik Ivan Sabolić, načelnik Općine Drnje Petar Dombaj, župan Koprivničko-križevačka županije Darko Koren, zastupnik u Hrvatskom saboru i gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakši no svi uzvanici čekali su govor Predsjednika koji je bio praćen ovacijama i pljeskom. Uz predsjednika Milanovića bio je posebni savjetnik Predsjednika za ekonomiju Velibor Mačkić.

„Pripadamo zapadu, ali smisao života za nas i ovu generaciju je hrvatska država, Republika Hrvatska, a onda Europska unija i NATO i sve ono što gledamo oko sebe. Gledajući pri tome da nas nitko ne uvuče, bez naše volje i naše želje, u bilo koji drugi ili treći sukob“, rekao je predsjednik Republike Zoran Milanović. Predsjednik Milanović je na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Legrad govorio o deset godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji te tom prigodom rekao kako smo ulaskom u Europsku uniju „ušli u društvo najbogatijih i najiskusnijih poznavatelja svih trikova i u tome moramo sudjelovati“. „Prije deset godina ušli smo u Europsku uniju i tu su trebale prestati sve brige, sve nedoumice, nestašice i trebao je početi jedan puno bolji život, ali nije. To je samo jedno razvojno stanje u našem životu i u postojanju demokratske Hrvatske“, rekao je predsjednik Milanović te istaknuo kako je novac iz europskih fondova naš novac na kojem nikome ne treba biti zahvalan. „To je vaš novac i budite dovoljno pametni da ga uzmete“, poručio je. Nadalje, naveo je kako je Hrvatska okružena prijateljima i partnerima te usporedivši hrvatska sela s mađarskim i slovenskim selima rekao: „Ovdje sela izgledaju malo bolje, u Sloveniji bolje nego kod nas, te razlike postoje. U Europsku uniju smo ušli da se natječemo s najboljima, za status najboljih i najneovisnijih. To znači onih koji najbolje stvaraju. Za tu borbu trebaju novac, ideje, ljudi“. Dodao je i kako se novac iz Europske unije plasira tamo gdje nema direktne zarade. Čestitajući  stanovnicima Legrada Dan Općine i trideset godina postojanja predsjednik Milanović je još rekao: „Prvih trideset godina je vrijeme u kojemu ste se morali dokazati da imate pravo na život. Ukinuti općine s manje od 2000 stanovnika nije pravedno. Ovaj sustav je pokazao da je održiv. Vlast je ono za što se trebate boriti i u okvirima svojih mogućnosti. Možete imati mnoge atribute vlasti, a to je novac i pravo da odlučujete o svojim poslovima. Taj novac nije velik, njegovi izvori su ograničeni, ali su dovoljni za pristojan život i za organiziranje tog života“, poručio je predsjednik Milanović. (https://www.predsjednik.hr/vijesti/predsjednik-milanovic-u-legradu-novac-iz-fondova-eu-je-vas-novac-uzmite-ga/)

Javna priznanja uručili su predsjednik Općinskog vijeća Alen Dedi, općinski načelnik Ivan Sabolić, zamjenici predsjednika Općinskog vijeća Igor Horvat i Alenka Černeli.

Dobitnici javnih priznanja su:

  • Josip Balog iz Legrada -  Zlatna plaketa "Grb Općine Legrad" za dugogodišnje volonterstvo,
  • Marija Dominković iz Legrada -  Zlatna plaketa "Grb Općine Legrad" za dugogodišnji rad u predškolskom odgoju (45 godina),
  • Boris Vadla iz Mlaog Otoka -  Zlatna plaketa "Grb Općine Legrad" , za vrhunske rezultate području sporta,
  • Vesna Vugra iz Legrada -  Zlatna plaketa "Grb Općine Legrad za dugogodišnji angažman i osobni doprinos u javnom radu,
  • Ružica Šporčić iz Legrada Zlatna plaketa "Grb Općine Legrad" za doprinos u razvoju vjere i kulture,
  • Marijan Šporčić iz Legrad Zlatna plaketa "Grb Općine Legrad" za doprinos u razvoju vjere i kulture,
  • Josip Đurkan iz Hlebina "Počasni građanin".

Emotivnim govorom, Marija Dominković zahvalila je u ime svih dobitnika javnih priznanja, zahvalila Općini Legrad na ukazanoj počasti i pozdravila sve prisutne uzvanike. Kulturno-umjetnički program izvodili su Kaja, Klara i Roko sa svojom izvedbom Gruntovčana, a za glazbeni program bili su angažirani Teodore Jantol i Mihael Kivač. Nakon sjednice obavila se primopredaja i posvećenje vatrogasnog navalnog vozila koje je obavio župnik Silvio Košćak. Svi prisutni bili su pozvani na večeru i kratko druženje. Za organizaciju Svečane sjednice uz podršku Udruge žena Kutnjak-Antolovec i DVD-a Kutnjak-Antolovec, bile su zadužene djelatnice Jedinstvenog upravnog odijela Legrad i zaposlenici LEKOM GRADA d.o.o. Događaje bio medijski popraćen.

 

 

 

Comments are disabled.