Povodom obilježavanja Dana općine i svetkovine Presvetog Trojstva, u Vatrogasnom domu u Zablatju održana je Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Legrad. Kao i obično, ovo je bila prilika da se rezimira sve učinjeno u prošloj godini te istaknu planovi za budućnost. Načelnik i člnaovi Općinskog vijeća ugostili su brojne uzvanike među kojima su bili  saborski zastupnik Tomislav Golubić kao izaslanik Predsjednika RH Zorana Milanovića, , zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić,  načelnici i predstavnici županijskih općina, načelnik Općine Zakany iz Mađarske te načelnik Općine Donja Dubrava, predstavnici trgovačkih društava te predstavnici općinskih poslovnih partnera, institucija i svih Udruga s područja općine, kao i zaposlenici općinske uprave i vijećnici i još mnogi iz javnog i političkog života.

Nakon izvođenja hrvatske himne i održane minute šutnje za preminule branitelje u Domovinskom ratu i preminule mještane općine, Svečanu sjednicu je prigodnim govorom otvorio predsjednik Općinskog vijeća Alen Dedi. Uvodno je sve pozdravio, predstavio rad Vijeća i istaknuo kako su sve odluke donošene jednoglasno. Upozorio je na probleme s eksploatacijom šljunka uz i na Šoderici i opasnost od štetnih utjecaja na prirodu, kao i sigurnost u prometu. Naveo je kako kamioni prolaze svakih nekoliko minuta i da, osim što oštećuju prometnice, ugrožavaju sudionike u prometu.

Sve prisutne je potom pozdravio načelnik Ivan Sabolić koji je istaknuo kako je ova godina za Općinu Legrad puna obljetnica. Čestitam stanovnicima Dan Općine Legrad, a mještanima Legrada svetkovinu Presvetog Trojstva – poručio je općinski načelnik i nabrojao niz malih i velikih projekata za boljitak općine.

Ova godina prepuna je obljetnica, počevši od 630. godina od spomena imena mjesta Legrad, 140. godina djelovanja DVD-a Legrad, 100. godina od osnivanja Nogometnog kluba Graničar Legrad i 90.godina postojanja DVD-a Veliki Otok, naglasio je Sabolić i svima čestitamo njihove jubileje.

Kazao je kako je prošle godine obilježeno 30 godina postojanja općine Legrad i od tada pa do danas se mnogo toga radilo i odvijalo.

Među najvažnijim projektima svakako treba istaknuti proširenje dječjeg vrtića, koji bi trebao početi s radom u rujnu, renovacija zgrade općine i prostorija udruga koja će završiti u lipnju, obnova cesta Veliki Otok – Selnica, Selnica- Donja Dubrava i obnova cesta u kvartu Poloji u Zablatju. Također, napravljeno je novo dječje igralište u dječjem vrtiću, proširena javna rasvjeta u mjestu Zablatje i na starom dijelu Šoderice, postavljene su fitness sprave u Sportskom parku u Fizešu, ograđeno je katoličko groblje u Legradu te je izgrađen javni sanitarni čvor na Šoderici, istaknuo je načelnik.

Govoreći o Šoderici, prisjetio se i katastrofalne poplave u kolovozu prošle godine kada je Drava probila u jezero Šoderica, te poplavila 17 objekata, a jedan srušila do temelja. Ostao je krater u kojem se nalazilo drveće i smeće i postojala je opasnost za stanovništvo. Šteta od poplava iznosila je preko dva milijuna eura. Bez obzira što smo molili za pomoć u sanaciji istu nismo dobili, već smo vlastitim sredstvima u iznosu od 120 tisuća eura pokrpali rupe, kako ne bi prijetila opasnost za stanovnike i posjetitelje Šoderice. Naglasio je kako će Šoderici vratiti stari sjaj.

Optimisti smo i drugim projektima koje planiramo, a sve to ne bi bilo dovoljno da ne ulažemo u ljude. Nastavit će se razni programi i subvencije za naše stanovnike kako bi poboljšali životni standard i omogućili kvalitetno obrazovanje. Ponosni smo na naš program stambenog zbrinjavanja mladih obitelji, preko kojeg smo ove godine dobili četiri nove obitelji, ponosni smo na uspjehe naših učenika i studenata koje stipendiramo, kao I na naše turističke djelatnike i poljoprivrednike čiji razvoj potičemo. Osim tih programa potičemo medicinski potpomognutu oplodnju, rušenje starih objekata, sterilizaciju I kastraciju kućnih ljubimaca, a planiramo sufinancirati i udomljavanje pasa iz azila, dodao je.

U ime svih načelnika obratila se đelekovečka načelnica Lara Samoščanec.

– Legrad je općina koja može svima biti primjer. Primjeri i da se mladi ne trebaju bojati baviti politikom. Možete se ponositi i načelnikom i s drugim projektima, za vas se čuje diljem zemlje. Općina Legrad u zadnjih 10 godina stvarno može biti primjer revitalizacije ruralne sredine. Primjer i onoga kako se oporaviti od nedaća. Jako ste brzo sanirali Šodericu nakon lanjske katastrofe. Nadam se da ćete ipak dobiti dodatnu pomoć. Surađujemo na mnogo područja, od predškolskog odgoja, do komunalnih poduzeća, imamo odličnu suradnju. Baš i to je primjer kako se mi male općine možemo zajedno razvijati – rekla je načelnica Đelekovca Lara Samoščanec.

 

Zamjenik župana Ratimir Ljubić prenio je pozdrave i čestitke župana Darka Korena.

– Ovdje vidimo da se radi, da se brine o mladima i da stanovnici imaju veliku korist od općine. Poznati ste da mnogo  novaca povlačite  iz EU fondova. To je hvale vrijedno – kazao je Ljubić i dodao da se nada da više katastrofa poput poplava neće biti. Čestitam na svim projektima tijekom prošle, ali i unazad nekoliko godina. Općina je poznata u županiji i služi kao primjer zajednice koja brine od onih najmlađih pa sve do onih najstarijih i svi stanovnici mogu dobiti ono što im je potrebno, zaključio je zamjenik župana.

 

Saborski zastupnik Tomislav Golubić kazao je kako mu je velika čast pozdraviti sve uime predsjednika RH. Naveo je kako je lijepo doći u Legrad…

– Ivan već treći mandat radi dobre stvari. Neki načelnici i kopiraju… Demografske mjere su prenijeli svi nacionalni mediji. Dok naša Vlada priča o demografskim mjerama, vi to radite. Ono što boli jest slušati o poplavama. Niste dobili ni cent pomoći. To je strašno i to je problem. Milijuni eura su otišli u druge krajeve. U našu 120.000 eura, a u Legrad niti jedan cent. Čestitam načelniku i svima koji su marljivo branili općinu – rekao je Golubić.

Zatim je uslijedila dodjela Javnih priznanja zaslužnim pojedincima i društvima.

Povelju Općine Legrad dobio je Nikola Gerendaj za poboljšanje kvalitete i razvoja sporta. Povelja se dodjeljuje i Gordanu Cvetniću za razvoj urbane kulture. Zlatna plaketu i grb Općine za uspjehe u sportu dobio je i  Mihael Šestak, a nagradu je preuzeo Marcel Šestak. Zlatna plaketa i grb Općine ide i Dragutinu Marcinjašu za dugogodišnji pedagoški rad. NK Graničar iz Legrada isto priznanje dobio je i za ostvarene rezultate u sportu, a nagradu je preuzeo Robert Horvat.

U revijalnom dijelu nastupio je KUD "Zrin" sa plesom i pjesmom, Jasna Kiš koja je odrecitirala pjesmu o Legradu koju je sama napisala.  Dramska sekcija KUD-a Zrin nastupala sa originalnim prikazom igrokaza "Bor" čiji tekst je također napisala Jasna Kiš.  Zahvaljujemo svima na sudjelovanju, vatrogascima iz DVD-a Zablatje i njihovim suprugama veliko hvala na pomoći oko organizacije ove svečanosti.

Comments are disabled.