1. Europski piknik je događaj sufinanciran od strane EU, preko programa Europa za građane.

U projektu je sudjelovalo 19 općina iz 10 zemalja: Legrad (Hrvatska - organizator), Felsonyek, Ortilos, Alsonyek, Zakany, Zakanyfalu, Kapolnasnyek, Totszerdahely (Mađarska), Cierna Voda, Kalnica, Vrakun (Slovačka), Kastl (Njemačka), Altopiano della Vigolana (Italija), Dobrovnik (Slovenija), Auseu, Culciu Mare (Rumunjska), Zlotorya (Poljska), Brezova (Češka), Niknci (Srbija).

U petak, 9. lipnja svečano je otvoren 7. Europski piknik, te održana svečana sjednica i obilježen Dan Općine. U sklopu svečane sjednice podijeljena su Javna priznanja te je održan  kulturno-umjetnički program u kojemu se predstavio KUD „Zrin“ iz Legrada, a program je nastavljen do večernjih sati. Nakon otvaranja održana su uvodna predavanja s temama:

  1. Small communites in Europe
  2. Political scenarios in Europe: Democracy, decsion making
  3. Economic future of Europe - climate change.

Nakon svakog predavanja održana je rasprava. Nakon toga uslijedilo koncert grupe "Autoput," pod šatorom na nogometnom igralištu.

U subotu, 10. lipnja nakon mimohoda održano je ribičko  natjecanje „Leskov prut“ na jezeru Šoderica. Na mimohodu su svi sudionici predstavili svoje nošnje i običaje.  Nastavak predavanja odvijao u Legradskom domu. Kulinarsko natjecanje nije pokvarila niti kiša koja se spustila u popodnevnim satima. Usporedno s kulinarskim natjecanjem održana je dodijela nagrada za najbolje s ribičkog natjecanja, a gosti su imali priliku pokazati svoje kulturne i folklorne običaje na centralnoj pozornici. Nakon toga održana su završna predavanja i zaključene su teme. Nakon zaključka, proglašeni su pobjednici kulinarskog natjecanja: 1. Ortilos, 2. Cierna Voda, 3. Zakanyfalu. Večernji sati bili su rezervirani za izložbu vina, gdje su posijetitelji kušali preko 100 vrhunskih vina iz cijele Europe. U noćnim satima održani su koncerti grupa Pisofkejk i Crvene jabuke te vatromet.

U nedjelju 11. lipnja, zadnjeg dana trodnevne manifestacije održan je zajednički sastanak, dogovor oko budućih projekata, sveta misa te proštenje. Nakon ručka sve delegacije zaputile su se kućama.

U sklopu piknika održana su predavanja u kojem je sudjelovao veliki broj gostiju koji naučili nešto novo o Europskoj uniji. Nekoliko važnih tema o budućnosti Europske unije raspravljeno je i prema njima donijeti su zaključci.

Program je financiran od strane Europske unije, programa Europa za građane, poglavlja Bratimljene gradova.

 

 

Comments are disabled.