U subotu, 13. studenog 2021.godine, u Ortilosu (Mađarska) održan je Dan bratimljenih općina Ortilos i Legrad. Program je financiran iz programa mađarske vlade koji podupire suradnju pograničnih mjesta.

Legrad i Ortilos surađuju od 1994. godine i prvog malograničnog prijelaza. U 2013. godini potpisana je Povelja o bratimljenju dviju općina, a zajedno su provele i nekoliko EU projekata, među kojima valja istaknuti Legrad and Ortilos on bike, financiran iz programa IPA Hrvatska Mađarska.

U 2020. i 2021. godini zbog zdravstvene situacije i koronavirusa nisu održani malogranični prijelazi, pa je to nadoknađeno projektom održanim u subotu.

Susret je otvorila načelnica Zita Kelei, a pozdravnim govorima pridružio se općinski načelnik Ivan Sabolić i parlamentarni zastupnik u Mađarskoj Laszlo Szaszfalvi. U sklopu otvaranja programa podijeljena su javna priznanja Tóthné Iváncsics Gyöngyinek, kao organizator ovoga susreta i Jelena Kuruc, dugogodišnja prevoditeljica.

Nakon toga održana su dva predavanja na temu Novog Zrina, odnosno suradnje Legrada i Ortilosa kroz povijest. Nakon toga prikazan je film o turističkim potencijalima Ortilosa.

Program je završen kulturnim izvedbama Drava neptanc grupe iz Zakanya i KUD-a Zrin iz Legrada, te nekoliko poznatih mađarskih šlager grupa.

Druženje je završilo dogovorom oko buduće suradnje.

foto: facebook/ Zita Kelei

Comments are disabled.