Za aktivni društveni život u svome mjestu, zahvalnost je na ženama. Tako su već 1951. godine žene iz Legrada imale potrebu za okupljanjem i poboljšanjem društvene vrijednosti zajedničkim radom na ovaj nivo koji imamo danas. Udružene u zajednički rad, pomagale su lokalnoj zajednici. Sudjelovale su  u humanitarnim akcijama te pomagale potrebitim.

U novijoj povijesti, ustroju Hrvatske države, vrijednost malog čovjeka bio je prioritet udruzi.

Od 2000. godine svoj rad u udruzi temeljimo na demokratskim vrijednostima. Zalažemo se za razvoj društvenog života žena ruralnog područja. Čuvamo kulturnu baštinu našeg mjesta. Postavile smo temelj za KUD Zrin koje danas okuplja mlade iz cijele općine Legrad i sve zaljubljenike u svoju kulturu.

Sudjelujemo u društvenim aktivnostima na nivou općine, posebno ističemo europski piknik, koji odradimo na nivou naših običaja i posebnosti legradske kuhinje, pomažemo udrugama u svom mjestu, uključujemo se u humanitarne akcije naše županije, organiziramo stručna predavanja o zdravlju, o položaju žena u društvu. Darujemo naše starije članice povodom uskrsnih i božićnih blagdana  kolačima i voćem.

Našu manifestaciju "Dani kruha i zahvalnosti na plodovima zemlje" održavamo već 20 godina. To nam je posebno draga manifestacija, jer izlažemo svoje proizvode od povrća i voća, a poseban naglasak nam je na uzgoju tikvi za jelo i ukrasnih tikvica, tako da bi mogle slobodno reći da je to festival tikvi u Legradu.

Uređujemo cvijeće u parku i na oba legradska groblja.

Eto, to su legradske žene koje iz kuhinje odlaze u vrt, odlaze na posao, rade zimnicu za svoju obitelj, odgajaju djecu i unuke, šeću legradskim ulicanma. Vježbaju za svoje zdravlje, ali nisu toliko umorne da ne dođu na probu za naš program, da urede naš dom, da ne kuhaju večeru za naše druženje. Hvala  članicama, hvala sponzorima i našoj obitelji što nas takve vole.

 

Piše: Branka Habek

Fotografije: Jasna Kiš

Comments are disabled.