U srijedu 1.3.2017. u Čitaonici tiska Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica održana je svečanost početka projekta „Rastemo čitajući: program poticanja čitanja u ruralnim područjima Koprivničko-križevačke županije“ u dječjim vrtićima i primopredaja knjižničnih kutija opremljenih tiskanom građom, CD-ima, DVD-ima, radnim materijalima za predškolce i odgajateljice i po jednim tabletom s aplikacijama za igru i učenje. Ove male knjižnice u kutiji preuzele su predstavnice dječjih vrtića iz Drnja, Peteranca, Đelekovca, Sigeca i Legrada, a na svečanosti primopredaje svojim su prisustvom uveličali i načenik Općine Drnje Slavko Loth, načelnica Općine Đelekovec Štefica Sirutka, načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ivan Pal, ravnateljice Dječjeg vrtića „Vrapčić“ Drnje Snježana Tišljarić i Dječjeg vrtića Dabrić iz Legrada Ivana Oreški, suradnice iz Udruge volontera Podravke PULS i Osnovne škole Drnje, odgajateljice iz 5 spomenutih dječjih vrtića koje su prije same svečanosti prisustvovale i kratkoj edukaciji o sadržaju knjižničnih kutija te predstavnici medija. Iz susjedne Bosne i Hercegovine stigao je i knjižničar Aleksandar Stokić iz Narodne biblioteke Doboj, također jedan od dobitnika nagrade INELI Balkans Innovation Award (zahvaljujući kojoj se provodi projekt „Rastemo čitajući“) i sudionik projekta INELI Balkans.

Knjižnične kutije opremljene su raznovrsnim sadržajem: slikovnicama za poticanje čitanja od najranije dobi i za čitanje iz užitka, radnim materijalima za učenje i pripremu djece za polazak u osnovnu školu, literaturom koja potiče njegovanje različitosti, humanizma i tolerancije, građom za stručno usavršavanje i cjeloživotno učenje odgajateljica, edukativnim brošurama Pučkog otvorenog učilišta „Korak po korak“, promotivnim materijalima Nacionalne kampanje za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja „Čitaj mi!“ te promotivnim materijalima koprivničke Bibliobusne službe i samoga projekta. Tu je i po jedno tablet računalo namijenjeno predškolcima, s instaliranim edukativnim aplikacijama za igru i učenje. Dječjim vrtićima u Drnju, Peterancu, Sigecu, Đelekovcu i Legradu kutije će biti na raspolaganju do 30.6.2017., nakon čega se vraćaju u Knjižnicu i čitaonicu „Fran Galović“ Koprivnica kako bi ih knjižničari „osvježili“, da bi u rujnu 2017. ponovo stigle u vrtiće i ostale tamo tijekom cijele pedagoške godine.

Svečanom primopredajom knjižničnih kutija dovršena je prva faza projekta „Rastemo čitajući“ koja je uključila opsežnu pripremu materijala u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica: odabir, nabavu i obradu knjižnične i ostale građe, brojne administrativne, računovodstvene i tehničke poslove, u što je bio uključen stručni tim djelatnika Knjižnice. Druga faza bit će odrađena u dječjim vrtićima kroz korištenje građe u njihovom redovnom radu, kroz kreativne radionice suradnika iz Udruge volontera Podravke PULS i predavanja za roditelje o važnosti čitanja i pravilnog korištenja informacijsko-komunikacijske tehnologije koja će tijekom ožujka i travnja održati Goran Živković, prof. pedagogije i povijesti iz Koprivnice i djelatnice Dječjeg odjela Knjižnice Ida Gašpar i Danijela Petrić

Izvor teksta i fotografija: Knjižnica i čitaonica "Fran Galović" Koprivnica

Comments are disabled.