Ove su nedjelje završili još jedni Dani Općine Legrad. Za tih četiri dana, koliko je trajalo obilježavanje, mještanima je bio predstavljen zaista bogat i sadržajno kulturno zabavni program.

Dječji vrtić Dabrić svoje je dane počeo obilježavati još i ranije, točnije od utorka (26.05.), da bi završna priredba legradskih mališana bila održana u četvrtak (28.05.) u centru ELIM.  Nakon priredbe nastavljeno je druženje roditelja i djece u vrtiću, gdje su se mogli probati kolači koje su pripremile vrijedne mame.

Istoga su dana u Društvenom domu u Legradu, Udruga žena Legrad i učenici legradske osnovne škole pripremili priredbu pod nazivom „Legrad u legendi, povijesti i kulturi“. Marija Sabolić pripremila je kratko predavanje o bontonu i kulturi kroz povijest, Ekići su biranim recitacijama i pjesmama oduševili, dok je gđa. Jasna Kiš nasmijala publiku svojom legendarnom recitacijom. Na kraju priredbe predstavljena je i pročitana prigodna kratka bajka „Legenda o dravskim vilama“, autorice legrađice gđe. Branke Habek.

U petak poslijepodne (29.05.), Ekološka udruge Legrad u suradnju s OŠ Legrad organizirala je radionicu za djecu nižih razreda pod nazivom „Putevima dabra“. Djeca su imala kratki izlet i predavanje o prirodi u legradskoj šumi Čičoka.

Kasnije, istoga dana, u Društvenom domu u Legradu održana je svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj su nazočili brojni uvaženi gosti i uzvanici. Svečanu je sjednicu otvorila predsjednica općinskog vijeća gđa. Snježana Kuzmić, dok je izvješće o radu podnio općinski načelnik gosp. Ivan Sabolić. Uz brojne i ugledne goste na svečanoj sjednici prisustvovali su i održali kratak govor zamjenik župana Koprivničko križevačke županije gosp. Ivan Pal, zamjenik gradonačelnice grada Koprivnice gosp. Mišel Jakšić te zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode, gosp. Toni Restović. Nakon podnesenih izvještaja načelnik je zasluženim građanima i predstavnicima udruga s područja općine podijelio dvije zahvalnice i tri povelje Općine Legrad. Zahvalnice su za svoj dugogodišnji marljiv rad i predstavljanje Općine dobili gđa. Božica Gregurić i KUD Zrin sekcija malog folklora, dok su povelje Općine Legrad dobili gosp. Vladimir Piškor, gosp. Željko Panić i Udruga žena Legrad.

Nakon svečane podjele prešlo se na kulturno umjetnički program. Tom je prilikom prikazan kratki film o Legradu, kojeg su napravili studenti Sveučilišta Sjever u suradnji s profesorom Tonijem Franovićem. Svečanu su sjednicu svojim nastupom zaokružili dobitnici zahvalnice mališani KUD-a Zrin i muzički sastav „Dravski pajdaši“. Nakon završenog kulturno umjetničkog programa prešlo se na večeru i druženje gostiju.

Obilježavanje dana općine nastavilo se i u subotu (30.05.), kad je ŠRK Smuđ na jezeru Šloprog organizirao ribičko natjecanje pod nazivom „Leskov prut“. U odličnoj natjecateljskoj atmosferi s najviše ribičke sreće pokazao se ribič iz Hlebina, dok je legrađanin gosp. Denis Horvat završio kao drugi. Tijekom i nakon natjecanja jedini krivci za širenje ugodnih mirisa pečenih riba centrom Legrada bili su ostali članovi ŠRK-a Smuđ koji su za goste pripremali nadaleko poznate legradske dravske ribe.

U isto vrijeme lovačka udruga „Kuna“ Legrad imala je dan otvorenih vrata gdje su posjetitelji mogli u miru razgledati samu unutrašnjost lovačkog doma, ali i brojne i vrijedne trofeje legradskih lovaca.

Toga je dana centar Legrada bio ukrašen štandovima na kojima su udruge s područja općine, OPG-i te članice Lokalne akcijske grupe Mura Drave imale priliku predstaviti svoje rukotvorine, stare zanate i svoje proizvode.

Legradski je Graničar na svome terenu u Fizešu u 25. kolu 1.ŽNL ugostio nogometnu momčad Tehničar 1974 iz Cvetkovca, te remizirao rezultatom 2:2.

Pred kraj subotnjeg dana, u Selnici Podravskoj vatrogasci VZO Legrad i JVP Koprivnica prikazali su vježbu spašavanja unesrećenih osoba iz ruševina, te gašenje požara na poljoprivrednim silosima. Vježba je pobudila velik interes te je bila popraćena uz dosta gledatelja.

Nakon vatrogasne vježbe, članovi NK Drava iz Selnice Podravske položili su vijenac u spomen poginulog branitelja Marijana Hušnjaka, čiji je bio član.

Događanja nije izostalo ni u nedjelju na Dan Općine. Uz tradicionalno proštenje, u legradskoj katoličkoj crkvi održana je Sveta misa  povodom slavlja blagdana Presvetog Trojstva. Nedjeljno popodne obilježila je revijalna utakmica u Fizešu između igrača NK Graničara i momčadi sastavljenoj od igrača (s područja općine) iz 3. ŽNL. Igrači legradskog Graničara slavili su rezultatom od 7:1. Obilježavanje Dana Općine Legrad završilo je u Kutnjaku u Vatrogasnom domu gdje je udruga žena Kutnjak – Antolovec organizirala kulturno umjetnički program udruga. Program se sastojao od nastupa udruga s područja općine. Nije manjkalo recitacija, igrokaza, plesa i naravno, zabave.

Tim zadnjim nedjeljnim događajem završilo je obilježavanje Dana Općine Legrad 2015.

Link na fotografije

Comments are disabled.