U nedjelju, 28.rujna 2014. godine u Legradu održana je završna konferencija projekta Legrad and Ortilos on bike. U sklopu konferencije obilježen je 20. obljetnica suradnje Legrada i Ortilosa. Suradnja je započela 2. listopada 1994. godine otvaranjem malograničnog prijelaza brodom do crkvice Svetog Mihovila na Legradskoj gori. Tako je bilo i ove godine, povodom spomenutog dana opet je otvoren malogranični prijelaz od 9 do 19 sati. Važno je napomenuti, da je karta za brod bila besplatna, a isti je financiran sredstvima Europske unije iz projekta Legrad and Ortilos on bike. U 10 sati je na mađarskoj strani započeo program podizanja zastava i pozdravnih govora. Goste iz Hrvatske pozdravili su načelnica Ortilosa Zoltanne Kunos Marika i mađarski parlamentarni zastupnik Gabor Sasfalvi.  Nakon govora i kratkog kulturno – umjetničkog programa načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić i načelnica Općine Ortilos otkrili su spomen ploču u čast 20.godina hrvatsko – mađarskog prijateljstva. Nakon svečanosti na mađarskoj strani, pristupilo se otkrivanju spomen ploče na hrvatskoj strani. Prilikom otkrivanja spomen ploče, uzvanicima se obratio gospodin Antun Šalamon, idejni začetnik otvaranja malograničnog prijelaza Legrad – Ortilos.

U 12,30 sati u Legradu, u dvorani ELIM, održana je konferencija EU projekta „Legrad and Ortilos on bike.“ Konfernciju je otvorio općinski načelnik Ivan Sabolić, te pozdravio pristune goste. Projekt je prezentirao gospodin Matija Moharić, PRAG menager projekta.  Nakon njega skupu su se obratili gospođa Mira Iberajter iz NIF-a, te gospodin Marton Szucsz iz Zajedničkog – tehničkog tajništva. Posljednji govornik bio je saborski zastupnik Vedran Babić koji je pohvalio sve sudionike u projektu, te preporučio da sudionici preneseno znanje  iz projekta prenesu na druge općine kako bi i one mogle povući sredstva iz Europske unije.

Nakon konferncije održano je otvaranje novoizgrađenih biciklističkih staza, te kratak kulturno umjetnički program u izvedbi KUD „Zrin“ Legrad. Završetak projekta obilježen je svečanim ručkom.

Comments are disabled.