Uspješno završen projekt „Pomoć je moć“

 

Općina Legrad u suradnji sa partnerima općinama Ferdinandovac, Koprivnički Ivanec, Koprivnički Bregi, Gola i Podravske Sesvete uspješno je završila projekt „Pomoć je moć“ nastavak programa „Zaželi - Programa zapošljavanja žena“, koji je bio financiran bespovratnim sredstvima  iz Europskog socijalnog fonda ,Operativnog  programa Učinkoviti ljudski potencijali (2014-2020) i u vrijednosti  1.392.977,00 kuna. Projekt „ Pomoć je moć“ ostvaren je uz stručnu potporu agencije PORA „Uz PORU po potporu“ ,Hrvatskog zavoda za zapošljavanje  ,Centra  za socijalnu skrb Koprivnica i Centra za socijalnu skrb Đurđevac. Završna konferencija je održana 03.ožujka u prostorijama Društvenog doma u Legradu u prisustvu projektnih partnera. Projektni partneri izrazili su zadovoljstvo provedbom projekta te se nadaju budućoj suradnji na ovakvim projektima koji su izuzetno dobro prihvaćeni u svim jedinicama lokalne samouprave. Projekt je ocijenjen kao uspješno proveden te su kroz provedbu postignuti svi strateški ciljevi koji su bili predviđeni.

Kroz projekt „Pomoć je moć“ zaposleno je 15 žena koje su stekle osposobljavanje za geronto-domaćice te su ponovo nakon niza godina bile uključene u sustav rada te su stekle nova znanja i vještine kako bi mogle konkurirati za druga radna mjesta.  Projekt je vrlo koristan za starije i nemoćne osobe koji su prepušteni sami sebi te su im geronto-domaćice osim nužne pomoći u kućanskim poslovima pružile i svakodnevnu brigu o njihovom zdravstvenom i psihičkom stanju kako se u vremenima pandemije ne bi osjećali sami i izolirani. Posao pripadnica bila je skrb o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju u njihovom domu, pomoć pri kupovini i dostavi namirnica, pomoć u pripremi obroka u kućanstvu korisnika, pomoć u održavanju čistoće stambenog prostora korisnika, pomoć pri oblačenju i svlačenju, briga o higijeni, pomoć u posredovanju u ostvarivanju raznih prava, dostava lijekova, plaćanje računa, pomoć u socijalnoj integraciji, pružanje podrške korisniku kroz razgovore i druženja i pomoć u raznim društvenim aktivnostima.

Petnaest geronto-domaćica brinulo se o devedeset korisnika , općine su pružile potpunu potporu, savjetovanje i koordinaciju kroz projekt i korisnicima i zaposlenicama. Svaki mjesec krajnji korisnici putem projekta dobivali su paket higijenskih potrepština koji uključuje sredstva za osobnu higijenu i sredstva za čišćenje.

Komentar pripadnice najbolje će dočarati uspješnost projekta:

„ Tokom rada i obavljanja posla, osjećala sam se lijepo i zadovoljno družeći se sa korisnicima. U ponedjeljak nam je bio zadnji dan druženja. Taj dan sam obišla sve svoje korisnike i zajedno samo plakali zbog rastanka. Rado bih nastavila raditi u projektu, smatram da je to korisno. Štićenici se nadaju nastavku projekta, kao i ja. Nemam riječi kojima bih opisala emocije koje su nastale i povezanost sa ljudima s kojima sam radila. Bila sam jako zadovoljna korisnicima i poslom koji sam obavljala.“, Esada Polančec

 

Comments are disabled.