U Koprivnici od 03. do 12. siječnja održala se Zimska škola hrvatskog folklora koju već 26 godina organizira Hrvatska matica iseljenika. Ove godine se u Školi obrađivala pjesma, glazba i plesovi panonskog područja. U programu škole sudjelovalo je oko 120 polaznika iz Njemačke, Švicarske, Austrije, Mađarske, Srbije, BiH, Argentine te iz raznih krajeva Hrvatske. Među polaznicima bile su i dvije članice KUD-a „Zrin“ iz Legrada - Viktorija Horvat i Suzana Dimač.
S ostalim folklorašima učile su o plesovima i glazbi panonskog područja, od Turopolja, preko Bilogore do Srijema te plesovi Hrvata koji žive u Mađarskoj, Vojvodini i Bosanskoj Posavini. Na programu je također bilo i teorijsko predavanje od osnova notnog pisma i kinetografije do nošnje spomenute zone.
Škola hrvatskog folklora namijenjena je obrazovanju voditelja i članova folklornih i tamburaških sastava u Hrvatskoj i iseljeništvu te okuplja sve ljubitelje folklora, dok je glavni cilj očuvati izvornost narodne glazbe, plesa i pjesme.
Predavanja su održana pod vodstvom profesora Andrije Ivančana, programskog voditelja škole i umjetničkog ravnatelja Ansambla „Lado“ te raznih stručnjaka pojedinih područja (Slavica i Lana Moslavac, Nenad Sudar, Katica Tomac, Kristina Benko Markovica, Mišo Šarošac, Goran Knežević, Katarina Horvatović).
Završni koncert na kojem su pokazali sve naučeno tijekom 10 dana provedenih u Koprivnici održao se u nedjelju 12. siječnja u novouređenom dvorani Domoljub.

 

Piše: Suzana Dimač

Comments are disabled.