Od 15. do 18. listopada 2019. godine delegacija Općine Legrad posjetila je Estoniju i njen glavni grad Tallinn gdje je održan 4. susret partnera u sklopu projekta Europe on a doorstep.

Prvi dan održano je predavanje u Kesklinna Noortekeskus gdje su nas dočekali predstavnici iz Youth Sennate Tallinn-a. Predočili su nam svoj rad i na koji način funkcionira sustav uključivanja mladeži u Estoniji. Nakon obilaska radnih prostorija u njihovoj zgradi, partneri u projektu iznosili su problematiku svoje države, te koji su njihovi načini aktiviranja mladeži u politiku i općenito događanja u državi. Općinski načelnik predstavio je projekt JOLLIZ, suradnju Osnovnih škola Legrad i Zakany. Cilj projekta je bio kroz suradnju osnovnih škola razviti tri nova tematska prekogranična programa na temu zajedničke kulture, povijesti i povezanosti putem rijeke Drave.

Drugi dan bio je rezerviran za razgledavanje starog grada i slušanje o mitovima i legendama vezanim uz određene građevine. Poslijepodnevne sate svoja vrata otvorio nam je Tallinn University. S domaćim studentima, kao i s onima koji su na razmjeni iz drugih zemalja, odrađena je radionica s 4 različite teme.

Svrha susreta projektnih partnera je uspostavljanje suradnje, razmjena iskustava, povećanje kapaciteta uključenih zajednica i pružanje niza aktivnosti za svoje građane u kojem su mladi glavna ciljana skupina. Cilj projekta je podizanje europske svijesti u njihovim lokalnim zajednicama.

Ovaj projekt financira Europska unija od strane programa Europe for citizens, a uključeni su partneri iz Portugala, Italije, Hrvatske, Makedonije, Srbije, Bugarske, Rumunjske, Grčke, Poljske, Latvije i Estonije.

Comments are disabled.