Došao je i taj dugo iščekivani petak, 23. kolovoza. Put u Rumunjsku, u općinu Vadu Crisului. U 8 sati centar Legrada bio je pun kofera, vrećica i prijenosnih hladnjaka. Napeti od putne groznice, nismo mogli dočekati autobus da se ukrcamo.

Napokon krećemo! Stotine i stotine kilometara su pred nama, no za dobru ekipu ništa nije prepreka. Čak ni višesatno čekanje na granici nas nije izbacilo iz takta. Većinu puta divili smo se Mađarskoj i njenih 50 nijansi sive autoceste. Druga granica prijeđena i evo nas. Na prvi pogled mislili smo da smo doma, no sat je ipak rekao da smo ušli u drugu vremensku zonu. Stižemo do prvog velikog grada imenom Oradea. Iznenadile su nas mnogobrojne crkve. Još malo i tabla Vadu Crisului je pred nama. Domaćini su nas dočekali s veselom glazbom i bogatom večerom. Punog želuca uspjeli smo se odgegati par kilometara na brdo gdje smo bili smješteni.

Subota. Buđenje uz zvonce na kravinom vratu. Danas, rijetko viđena stvar. Svježi planinski zrak je bio savršen za ispijanje jutarnje kave na terasi. Pripreme za bogati raspored su u punom jeku.

10 sati, povorka kreće uz limenu glazbu s načelnikom na čelu. Ekipa u plavim majicama je najbrojnija. Nakon službenog dijela, svatko se zaputio za svoj štand kako bi započeli kulinarsko natjecanje. Naravno, bili smo najposjećeniji štand. Svaka čast dečkima na ukusno prženoj dravskoj ribi. Žene su se potrudile da nam ne padne šećer tijekom dana, s njihovim domaćim proizvodima. A svi su bili zaslužni da drugima ponudimo i čašicu nečeg kratkog. Usput su nam pružili mogućnost da pokažemo skriveni talent s lukom i strijelom. Pohvale svima, stvarno vam je super išlo!

Evo ih! Stigli i službeni rezultati natjecanja! Nismo osvojili niti jedno od prva tri mjesta, ali zato diploma i pehar za posebnu nagradu je bila u rukama. I s tim smo bili i više nego zadovoljni. Sada opušteni, pola ekipe se zaputilo na rafting, a druga polovica prugom do obližnje pećine. Dojmove i iskustva smo razmjenjivali uz večeru. Ali to će te morati saznati od svakoga osobno. Općine iz drugih država, a tako i naš KUD Zrin, priredili su nam i veseli folklorni program, od plesa, pjevanja do sviranja. Domaćini su nas počastili s već tradicionalnim vatrometom, a lokalne grupe zabavljale su goste do sitnih jutarnjih sati.

Nedjelja i 11 sati putovanja autobusom. Prava sitnica. Neki su se osjećali loše, drugi umorno, a svi zajedno žalosno što je svemu došao kraj. Ovim putem želimo zahvaliti Općini Vadu Crisului na odličnoj organizaciji i još boljem gostoprimstvu. Nadamo se da ćemo se uskoro opet negdje zajedno družiti.

I tako je prošao još jedan EU Piknik.

Comments are disabled.