Nakon godinu dana pauze, Dani kulturne baštine i Međunarodni festival folklora “Iz bakine škrinje” vratili su se u Koprivničko – križevačku županiju.

Festival se ove godine održavao po 14. put, a prva večer održana je 16. srpnja u Elimu, evangeličkom kulturnom centru uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Festival je otvorio zamjenik župana Koprivničko – križevačke županije Ratimir Ljubić naglasivši pritom važnost očuvanja hrvatske kulturne i tradicijske baštine.

Dobrodošlicu sudionicima festivala poželio je i načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić.

Nastupali su Varaždinski folklorni ansambl, KUD Salinovec, Ženski vokalni sastav i plesni par KUD-a Delovi te gosti iz Mađarske – Folklorni ansambl Ungaresca Táncegyüttes Szombathely.

Festival je mjesto susreta različitih kultura, upoznavanja, učenja te razvijanja poštovanja i prijateljstva među narodima. Posjetiteljima se prezentira raskoš i bogatstvo tradicijske kulture našeg područja, ali i naših bližih i daljih susjeda. Njeguju se prijateljski odnosi i stvaraju nove suradnje.

Kao što znamo, ples i pjesma ne poznaju granice i možemo puno toga naučiti jedni od drugih te razmijeniti iskustva. Najvažnije je da tradicija preživi i ostane sačuvana za mlađe naraštaje jer onaj tko ne cijeni svoju tradiciju, nema ni budućnost.

Kultura obogaćuje duh, zbližava ljude i briše sve granice.

 

Comments are disabled.