Na Dan neovisnosti u Legradu se skupila „krema“  natjecateljskog vatrogastva naše županije.

Vatrogasne vježbe su dio aktivnosti koje provode vatrogasci i to s djecom od 6-12 godina, mladeži 12-16 godina, članovi i članice „A“ od 16-30 godina i članovi i članice „B“ preko 30 godina. U profesionalnom sastavu imamo također natjecateljske desetine u kategoriji  „A“ i „B“.  Cilj vježbanja je postizanje što učinkovitije upotrebe vatrogasne opreme koja se koristi na natjecanjima a i kod samih intervencija.  Natjecanja po razinama općina, županija i države, a poslije i vatrogasne olimpijade daju poticaj za time da se bude što bolji i dosegne se što viša razina natjecanja, a time i prestiž nad ostalima.  Najveću slavu poberu pobjednici olimpijade.

Tako je u utorak 8. listopada u Legradu je održano 13. Županijsko natjecanje vatrogasaca Koprivničko - križevačke županije za seniore na kojem je nastupilo 49 ekipa s područja županije podijeljenih u 6 kategorija, članovi A i članice A starosti do 30 godina, članovi B i članice B starosti preko 30 godina i pripadnici JVP-a u kategorija A i B.

Natjecatelji  su izvodili vježbu 3.1.A. sa štafetnom utrkom  prema pravilniku HVZ-a. Ta vježba predstavlja simulaciju gašenja požara s vatrogasnom motornom špricom kojom se zahvaća voda iz potoka i pod pritiskom preko vatrogasnih cijevi i razdjelnice dovodi do zamišljenog požara koji se gasi s dva navalna mlaza. Na ovom natjecanju se ocjenjuje i mjeri brzina i točnost postavljanja i spajanja opreme te pravilan rad natjecatelja. Natjecatelji su pokazali vrlo visoki stupanj spretnosti i vještine te postigli zavidne rezultate.  Ovo natjecanje je bilo ujedno i izlučno za državno natjecanje koje će se održati iduće godine.

Podršku vatrogascima je u ime Koprivničko - križevačke županije pružio zamjenik župana Ratimir Ljubić, a natjecanju su prisustvovali i načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić te zapovjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko - križevačke županije Zvonimir Habijan sa suradnicima.

Domaćin natjecanja je bilo Dobrovoljno vatrogasno društvo Legrad čiji su članovi izvršili pripremu natjecateljskih staza, te kompletnu organizaciju cijelog natjecanja.  Suci, natjecatelji i kontrolor natjecanja imali su samo riječi pohvale na uzornoj organizaciji i provođenju natjecanja.

Pobjednici  po kategorijama su:

Članice „A“

 1. DVD RASINJA
 2. DVD GREGUROVEC
 3. DVD LEMEŠ KRIŽEVAČKI

Članovi  „A“

 1. DVD GREGUROVEC
 2. DVD NOVAKI RAVENSKI
 3. DVD VIRJE

Članice „B“

 1. DVD SVETI PETER OREHOVEC
 2. DVD KRIŽEVCI
 3. DVD DRAGANOVEC

Članovi  „B“

 1. DVD SVETI PETER OREHOVEC
 2. DVD NOVAKI RAVENSKI
 3. DVD RASINJA

Članovi "JVP-A"

 • JVP  KOPRIVNICA

Članovi "JVP-B"

 • JVP KRIŽEVCI

Tekst: Vladmir Piškor

Comments are disabled.