Članovi Lokalne akcijske grupe Mura-Drava 2. i 3. listopada 2015. godine u sklopu studijskog putovanja boravili su u Mađarskoj i posjetili dva mađarska LAG-a.

Svrha studijskog putovanja bila je prijenos dobre prakse funkcioniranja mađarskih LAG-ova i iskorištavanja LEADER sredstava, te uspostava suradnje LAG-ova u ovom programskom razdoblju do 2020. godine. Prvi posjećeni LAG bio je Szinergia Egyesület, točnije mjesto Szentlörinz na čijem se ruralnom području nalazi geotermalna elektrana tvrtke Szentlőrinci Geotermia.

Navedeno postrojenje je izgrađeno iz europskih fondova, zamijenilo je elektranu na plin, te snizilo troškove za krajnjeg korisnika čak do 25%. Takav primjer iskorištavanja geotermalne energije kojeg je predstavio gradonačelnik Szentlörinza svakako je bio koristan za članove LAG-a Mura-Drava zbog potencijala iskorištavanja geotermalne energije na području LAG-a, u Draškovcu i Legradu.

Drugi posjećeni LAG bio je Dél Baranya Határmenti Települések Egyesülete koji je jedan od prvo osnovanih LAG-ova u Mađarskoj, a nalazi se u pograničnom području s Osječko-baranjskom županijom. Predstavnici mađarskog LAG-a  prezentirali su svoje djelovanje, projekte, te iskustvo vezano uz prekograničnu suradnju.

S mađarskim LAG-ovima razmijenjena su iskustva u pogledu LEADER sredstava, te dogovorena buduća zajednička suradnja. Zbog tih dogovora studijsko putovanje bilo je od iznimne važnosti kako za članove, tako i za vodstvo LAG-a. Članovi LAG-a Mura-Drava posjetili su i generalni konzulat Republike Hrvatske u Mađarskoj u Pečuhu, gdje ih je dočekala konzulica Vesna Haluga.

Na radnom sastanku predstavila  je ulogu i poslove konzulata, dok je predsjednik LAG Mura – Drava, Mario Moharić predstavio donjemeđimursku akcijsku grupu, te je dogovorena suradnja u smislu povezivanja LAG-ova i proizvođača unutar LAG-ova iz obje zemlje.

Izvor: emeđimurje.hr

Comments are disabled.