Županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova pod vodstvom Verice Rupčić organiziralo je Festival žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije, koji se održao u subotu 10. rujna u Sportskoj dvorani OŠ Molve.

Prezentacija svestranih i kreativnih podravskih i prigorskih žena, različitosti njihovog života, kao i naše tradicije i kulturne baštine bila je organizirana na štandovima kandidatkinja. Kandidatkinje s pratnjom, gosti te predstavnici institucija i molvarskih udruga su svečanim mimohodom prošli ulicama Molvi, a kasnije je program upotpunjen zabavnim sadržajem, nastupili su polaznici Dječjeg vrtića “Pčelica” te pjevački zbor, tamburaški sastav i folklorna sekcija KUD-a Molve.

Na festivalu je sudjelovala i Branka Habek, predsjednica Udruge žena Legrad.

Festival se održava svake godine, a sudjelovati mogu sve žene koje se bave različitim poslovima: vrtlarstvom, vinogradarstvom, poljoprivredom i stočarstvom, ali i one koje nemaju ni obradivu zemlju ni stoku, koje su domaćice ili su zaposlene ili imaju vlastitu firmu ili obrt. Bitna je njihova svestranost i kreativnost s posebnim naglaskom na njegovanje tradicije, kulturne baštine, izričaja i običaja Podravine i Prigorja. Važno je da žele sudjelovati na Festivalu te iskoristiti priliku za pojedinačnu prezentaciju, a to su ujedno bili i najvažniji kriteriji.

Završna priredba Festivala žena iz ruralnih područja održati će se u listopadu u Goli.

Pozivamo žene da se kandidiraju i aktivno uključe u ovaj projekt i sljedeće godine, koji potiče žene iz ruralnih područja da postanu svjesne svojih kvaliteta te da ih prikažu svekolikoj javnosti jer je to i jedinstvena prilika gdje osobno mogu pokazati svoju marljivost, svestranost i kreativnost, kojom prilikom prezentiraju i svoju obitelj i kraj u kojem žive. U proračunu županije su osigurana financijska sredstva za pokriće dijela troškova.

 

Comments are disabled.