U ponedjeljak, 9. prosinca 2019. godine u Ortilosu u Mađarskoj održan je sastanak načelnika bratskih općina Legrada i Ortilosa. S obzirom da su u listopadu bili lokalni izbori u Mađarskoj, došlo je do promjene načelnika, te je za novu načelnicu izabrana Zita Kelei. Općina Legrad i Općina Ortilos surađuju od 1994. godine i otvaranja prvog malograničnog prijelaza, a 2013. godine potpisale su Povelju o bratimljenju i provele prvi zajednički EU projekt: Legrad and Ortilos on bike.

Na početku sastanka općinski načelnik Ivan Sabolić čestitao je mađarskoj kolegici pobjedu na izborima,  a nakon toga nastavili su se razgovori na zajedničkim projektima. Jedan od glavnih projekata je malogranični prijelaz, za koji je zaključeno da treba modernizirati. Također raspravljalo se oko gradnje biciklističkih staza i modernizaciji cesta prema ušću Mure, a kao kruna suradnje, po ulasku Hrvatske u Schengen, želja je da se izgradi pješačko-biciklistički most koji bi spajao dvije općine i države. Osim općinskog načelnika, sastanaku je prisustvovao Stjepan Kuruc, općinski vijećnik  u svojstvu prevoditelja, koji se prisjetio i pojasnio prošlost suradnje Legrada i Ortilosa.

Nakon sastanka delgacija je posjetila Zavičajnu zbirku Ortilosa za koju je općina dobila sredstva za obnovu.

Početkom slijedeće godine održati će se novi sastanak u Legradu kako bi se dogovorio konkretan program malograničnog prijelaza koji će se održati posljednje nedjelje u mjesecu srpnju 2020. godine.

Comments are disabled.