Zaštitit će se 300 hektara šuma u poplavnim područjima te stvoriti nove riječne zone s pješčanim i šljunčanim obalama.

Na ušću Mure u Dravu kod Legrada počeo je petogodišnji projekt Drava life. Cilj projekta je poboljšati stanje ekosustava duž 300 kilometara rijeke Drave, koja još jedina u Europi ima status poluprirodne rijeke. Uvođenjem suvremenih metoda upravljanja rijekom smanjit će se i opasnost od poplava.

Uzvanike je pozdravio u ime domaćina općinski načelnik Ivan Sabolić, a Drava life je na ušću u petak svečano otvoro zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Mario Šiljeg te Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda. Uslijedio je ležerniji dio u prekrasnoj prirodi, nastupom Gordane Evačić te izložbom slika na temu Drave i izložbom udruge Hlebinskih slikara. Učesnici su se uputili i na izlet čamcima Legrad-Libanovec.

Projekt inovativnog upravljanja rijekom podrazumijeva stvaranje novih rukavaca, uz istodobno očuvanje prirodnih strmina rijeke, kao i bogatih staništa životinjskog svijeta. Zaštitit će se 300 hektara šuma u poplavnim područjima te stvoriti nove riječne zone s pješčanim i šljunčanim obalama.

Drava life projekt vrijedan je 35 milijuna kuna od čega EU sufinancira 60 posto.

Partneri će kroz pet godina zajednički raditi na aktivnostima unaprjeđenja ekosustava gornjeg toka rijeke Drave u Hrvatskoj.

Pored povećavanja razine svijesti, uspostavljanja prekogranične suradnje, smanjenja uznemiravanja faune ptica od strane ljudskih djelatnosti, glavne projektne aktivnosti su obnova staništa rijeke Drave. Kreirat će se novi i obnoviti stari rukavci te slijedi modifikacija i izgradnja novih, ekološki prihvatljivih vodnih građevina na sedam lokacija rijeke Drave.

Projekt se provodi kroz međusektorsku suradnju Hrvatskih voda kao glavnog nositelja projekta te partnera WWF Austria, Udruge za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko–podravske županije, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Varaždinske županije i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Koprivničko – križevačke županije.

Izvor: epodravina.hr

Comments are disabled.