Učenici naše škole „Ekići“, Matija Habek, Tara Kolaš, Leon Sataić i Iva Šenji, pod vodstvom svoje mentorice, dipl. učiteljice razredne nastave Tamare Marcinjaš,  predstavili su svoj prošlogodišnji projekt „Kam neg v Legrad“ na 9. NACIONALNOJ SMOTRI TURISTIČKE KULTURE U HVARU u trajanju od 14. do 16. listopada 2016. g. Smotru je organizirao  Ured državne uprave Splitsko-dalmatinske županije, a od svih prijavljenih projekata iz cijele Hrvatske, odabrano je pet iz osnovnih i pet iz srednjih škola koji su pozvani da budu prezentirani na 9. nacionalnoj smotri turističke kulture u Hvaru, na otoku Hvaru.

Tako su na smotri bili predstavljeni projekti osnovnih škola:

 • OŠ Ante Curać-Pinjac: „Slikom i zvukom kroz Žrnovo“
 • OŠ Legrad: „Kam neg v Legrad“
 • OŠ Rogoznica: „Projekt građanin“
 • OŠ Kneževi Vinogradi: „Moja Baranja“
 • OŠ Milana Šorga, Oprtalj: „Kodirani pozdrav iz Oprtlja“

te projekti srednjih škola:

 • SŠ Hrvatsko kralj Zvonimir: „Đir po Krku“
 • SŠ Zvane Črnje, Rovinj: „Istarske freske“
 • Graditeljsko-geodetska škola Osijek: „Šetnja s oblacima“
 • Turističko-ugostiteljska škola Split: „Baština slikom i zvukom“
 • SŠ Vela Luka: „Dobrodošli na otok Korčula“

Naši su učenici kroz svoj projekt razradili turističku ponudu Legrada, a projekt su prošle godine predstavili i na Državnoj smotri projekata iz građanskog odgoja.

Mogućnost da projekt prezentiraju na Hvaru, kruna je njihova petogodišnjeg rada kroz koji rade na očuvanju tradicije i kulturne baštine svoga rodnog mjesta te popularizaciji Legrada i njegovom prepoznavanju kao turističkom odredištu.

U sudjelovanju na ovoj smotri, neprocjenjiva je bila pomoć roditelja koji su  nesebično i požrtvovno doprinijeli uspjehu ove prezentacije.

Uz srdačnu zahvalu roditeljima Šenji, Habek i Sataić koji prate rad naših projekata, a koji su osim svog angažmana donirali domaće kolače, likere i ostale legradske proizvode, najsrdačnije zahvaljujemo donatorima koji su nam pomogli financijski da platimo autobusni prijevoz do Hvara i natrag, a to su:

 • Koprivničko-križevačka županija
 • Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije
 • Općina Legrad
 • Komunalac
 • Podravska banka
 • Instalacije Horvat

Zahvaljujemo i g. Dinhofu koji je donirao svoje proizvode, gospođama Branki Habek i Josipi Ivić koje su nam posudile ručne radove, doktorici Zlati Trnski-Sabolić koja nam je posudila fotografije Legrada iz privatne zbirke i g. Dragutinu Matošu, Franceku, koji nam je posudio legradske košare.

Hvala Općini na plakatu i svima koji su nas pratili srcem i dušom. To nam je dalo snage i poticaja da Legrad pokažemo u najboljem svjetlu i zainteresiramo javnost za „Najljepše mjesto pod suncem“.

Putovanje na otok Hvar bilo je, između ostalog, vrlo edukativno.Svojim prezentacijom i svojim štandom naši su učenici privukli mnogo pažnje. Posjetioci i sudionici razgledali su sa zanimanjem naše rukotvorine, okusili domaće proizvode. Veliko zanimanje pokazali su i za našu knjigu „Škrinja zaboravljenih igara“ te slikovnicu gđe Branke Habek „Dravske vile“.Uživali su u domaćim likerima i kolačima ,a velik interes izazvao je i med od agacije, gospodina Dinhofa. Osim što su naši učenici vidjeli prezentacije ostalih škola u kojima su bili predstavljeni najrazličitiji dijelovi prelijepe nam domovine, učenici su uživali u prekrasnom ambijentu hotela Amfora, što je nekima bio prvi boravak u hotelu, upoznali su ljepote grada Hvara, vidjeli Starogardsko polje pod zaštitom UNESC-a, a kroz Srari Grad koji je baš tada proslavio 2400-tu obljetnicu svoga postojanja, provela ih je sama gradonačelnica.

Posebno je uzbudljiva bila vožnja trajektom za vrijeme koje su razgledali otočje, te uživali u klapskom pjevanju i pogledu na mnoštvo jedrilica te splitsku luku.

Pri povratku su razgledali Dioklecijanovu palaču, još jedan spomenik kulture koji je pod zaštitom UNESCO
-a, te protrljali palac Grgura Ninskog sa željom da se nagodinu ponovno vrate.

Kroz ovakve projekte učenici uče prepoznavati ljepote svoje domovine koja je daleko najljepša na svijetu, cijeniti ih i voljeti.

Iako je zaključak ove smotre bio „Možemo biti izvrsni u današnjem obrazovnom sustavu“, poruka svih koji su smotri prisustvovali i vidjeli uratke ovih učenika bila bi „OVAKO SE VOLI DOMOVINA!“ i / ili ODRASLI I ODGOVORNI-UGLEDAJTE SE NA ONE NA KOJIMA SVIJET OSTAJE!“).

Članak napisala: Tamara Marcinjaš, dipl. uč.

 

 

 

Comments are disabled.