U okviru projekta „Zajedno protiv ovisnosti“ čiji su nositelji Klub liječenih alkoholičara iz Koprivnice i Policijska uprava Koprivničko – križevačke županije, učenici 8. razreda danas su ugostili  zanimljive predavače: Aleksandru Krnjašić, policijsku djelatnicu, Milicu Pakasin, višu medicinsku sestru u mirovini i aktivisticu u Klubu liječenih alkoholičara te dva člana iz Kluba liječenih alkoholičara.

Predavači su, svaki iz svoga djelokruga, govorili o problematici ovisnosti o alkoholu. Milica Pakasin osvijestila je učenike o tome što je zapravo ovisnost o alkoholu i kada i kako se postane alkoholičarom te kakve su posljedice djelovanje alkohola na čovjeka. Policajka Aleksandra Krnjašić spomenula je kakve posljedice prekomjerno konzumiranje alkohola ima na ponašanje u društvu i prometu te povezanost alkohola i uzroka izazivanja prometnih nesreća i učestalost kriminalnih radnji.

Upozorili su učenike kako osobe u pijanom stanju ne treba ostavljati same u nevolji ili na cesti te da im priskoče u pomoć kako mogu. Učenicima su se obratila i dvojica mlađih muškaraca koji apstiniraju od alkohola dulje vrijeme te su im oni spomenuli svoja iskustva i borbu da ostanu trijezni. Cilj njihova svjedočenja je bio da mladi shvate kako se ovisnost javlja kod vrlo mladih ljudi ako se počne rano piti te da je to bolest koja se dugotrajno i teško liječi.

Zaključak svih je bio da mladi uopće ne bi trebali piti (po zakonu ne smiju piti do 18 godina), a ako već „moraju“, da to čine čim kasnije umjereno u odrasloj dobi. Predavanje su sa zanimanjem pratili i načelnik Ivan Sabolić sa suradnicom te ravnatelj Dragutin Marcinjaš.

U okviru prevencije ovisnosti u našoj školi provodi se uspješno već niz godina u 6. razredu projekt „Otvoreni kišobran“ te  u 8. razredu zadnje tri godine projekt „Zdrav za 5“.

Izvor: http://os-legrad.skole.hr/

Comments are disabled.